Fatálna čelná zrážka Lady so Sanderom, vodič mal menej ako sekundu na reakciu

Kamery v autách zaznamenávajú množstvo nehôd, táto poukazuje na neuveriteľne krátky čas, za ktorý sa treba pripraviť na čelnú zrážku.
Vydané  Text: 


Nasledujúce video nezobrazuje žiadnu krv alebo ľudí vyhodených z auta, výsledkom nehody je však smrť vodiča starej Lady. Video poukazuje na to, že na ceste rozhodujú zlomky sekundy a stačí iba chvíľka nepozornosti na to, aby sa udiala fatálna nehoda.

Video z autokamery bolo údajne zaznamenané v Rusku, ale celkom dobre si vieme predstaviť, že by sa situácia odohrala aj v našich končinách. Čelné zrážky automobilov sú časté a veľmi drastické, častokrát smrteľné. Keď idú dve oprotiidúce autá rýchlosťou 50 km/h a čelne sa zrazia, je to rovnaký efekt, akoby do betónovej steny narazilo samostatné auto v rýchlosti 100 km/h (ak neberieme do úvahy deformačné zóny moderných vozidiel, ktoré časť z energie nárazu absorbujú). Zaznamenaná nehoda demonštruje aj to, ako veľmi sa vylepšila bezpečnosť automobilov. Zatiaľ, čo vodič Lady neprežil a je to zjavné už z masívneho poškodenia vozidla, vodič Dacia Sandero narazil tvárou do airbagu, čo je zreteľne vidieť v spomalenom zábere. Ťažko odhadovať, prečo sa vodič Lady dostal do tak výrazného šmyku na rovnej ceste, ktorá navyše vyzerá pomerne kvalitne. Zodpovednosť za to môžu niesť pneumatiky v zlom technickom stave, nevyvážené brzdy a očividne privysoká rýchlosť. Šofér v Dacii Sandero nemal prakticky žiadnu šancu zrážke zabrániť. Keď sme si lepšie pozreli video, zistili sme, že na reakciu mal menej ako jedinú sekundu od momentu, kedy sa v diaľke vyrútil biely sedan. Je však potrebné podotknúť, že čelná zrážka, nech už je akokoľvek škaredá, je bezpečnejšia ako bočný náraz. Automobily majú okolo motorového priestoru viac deformačných zón a navyše v každom novšom aute sa nachádzajú predné airbagy.








Pokračujte na ďalší príspevok »