Pozrite si prvé fotografie novej Dacie Duster!

Druhá generácia populárneho SUV sa predstaví už v priebehu tohto roka.
Vydané  Text: 
Milovaná aj nenávidená Dacia Duster sa vyrába od roku 2010, jej nástupcu už testujú v reálnej premávke. Súčasná generácia má za sebou niekoľko drobných modernizácií, vďaka ktorým pôsobí hodnotnejším dojmom. Nedávno dostala do ponuky aj modernú dvojspojkovú automatickú prevodovku EDC. Väčšina majiteľov týchto áut sa však na Duster pozerá tak trochu inak. Kým bežní motoristi Duster kritizujú za sparťanský prístup, skutočným záujemcom ide hlavne o jednoduchosť. To mi potvrdil aj dealer značky, podľa ktorého si tieto autá kupujú v prvom rade starší ľudia. Väčšina z nich je pritom zvyknutá na Škodu 100 či Ladu 2105, a preto nezvyknú dôverovať novým technológiám.


Podobne na tom má byť aj druhá generácia, ktorej prvé fotografie nájdete v našej galérii. Sme veľmi zvedaví na to, ako sa im podarí vyladiť podvozok. Ten v teréne vždy odviedol dobrú prácu, no jazda na spevnených cestách mu robila problém. Potešilo by nás aj lepšie odhlučnenie kabíny a o niečo detailnejšie spracovanie interiéru. Ak by sa Rumunom podarilo udržať nízku cenu, bol by to veľký krok vpred, vďaka ktorému by mohli zaujať aj náročnejších zákazníkov.

Na dĺžku sa druhá generácia sa natiahne o 20 centimetrov k hranici 4,5 metra. Nemala by chýbať ani predĺžená verzia Grand, ktorá poskytne až 4,7 metra a ponúkne sedem miest na sedenie. Pod kapotou by mal pretrvať obľúbený atmosférický benzínový štvorvalec 1.6 SCE. Benzínovou alternatívou bude aj naďalej turbomotor 1.2 TCe. Čo sa týka turbodieselov, očakávame rozšírenie ponuky o modernejší agregát 1.6 dCi. Samozrejmosťou bude zachovanie možnosti výberu medzi predokolku a štvorkolkou.
Pri pohľade na zamaskované vozidlo to vyzerá, akoby bola pod plachtou súčasná generácia. Môžeme len hádať, o čo chlapcom z Dacie ide. Buď sa veľkých dizajnových zmien nedočkáme a pôjde o akúsi opatrnú evolúciu, alebo sa im nový vzhľad podarilo zamaskovať tak, že skutočné línie auta nevieme identifikovať.

Na odpoveď si ale budeme musieť počkať ešte niekoľko mesiacov. Podľa prvých správ by sme novinku mohli vidieť už na autosalóne vo Frankfurte.




Automobilový priemysel čelí najťažšej skúške od samotného vzniku. Vysporiadať sa musí nielen s novými technológiami, reguláciou či elektrickou revolúciou, ale aj s čoraz častejším prehodnocovaním významu a dôležitosti automobilov v našich životoch. Ako to celé nakoniec dopadne, zatiaľ nie je známe. Transformácia sa však ešte len začína a budem veľmi rád, keď sa na túto cestu vyberiete spolu so mnou. Držte si klobúky!





Pokračujte na ďalší príspevok »



Predstavujeme AUDI Q6 e-tron: Technologický skok

  • Toto nie je vylepšenie, ani evolúcia. Audi Q6 e-tron predstavuje úplne novú generáciu elektromobilov Audi.

     Nová platforma, nový dizajn, nové technológie, nové riešenia. Také významné, že budú základnými stavebnými kameňmi pre Audi ešte na mnoho ďalších rokov.  Model Q6 e-tron je priekopníkom, ktorý prináša tieto riešenia ako úplne prvý.
  • SERVIS

    Inovatívny rad legálnych žiaroviek OSRAM NIGHT BREAKER® LED W5W je dostupný už aj na Slovensku

  • ams OSRAM, svetový líder v oblasti optických riešení, rozšíril rodinu na Slovensku legálnych LED žiaroviek OSRAM NIGHT BREAKER® LED o žiarovku W5W.

     Osvedčenie Ministerstva dopravy SR o vnútroštátnom typovom schválení komponentu je aktuálne udelené pre náhradné LED svetelné zdroje typu: H1-LED, H4-LED, H7-LED, H7-LED (24 V), a novo aj pre W5W-LED.