Garmin Camper: Navigácie pre obytné automobily a obytné prívesy

„Aj cesta patrí k dovolenke“ je jeden zo sloganov špecializovaných navigačných zariadení od značky Garmin.

Vydané  Text: 

Aj vy používate na navigovanie na cestách mobilný telefón? Skoro určite, lenže toto jednoduché a zdanlivo univerzálne riešenie určite nie je vhodné pre každého. Nedostatky môžete odhaliť už pri prvej ceste karavanom. dodávkou alebo s obytným prívesom, keď vás bude štandardná navigácia viesť aj cestami, ktoré vášmu vozidlu nielen nevyhovujú, ale dokonca tadiaľ ani nesmú jazdiť.

Pre vodičov karavanov, dodávok aj osobných áut s prívesmi je tu rad špecializovaných zariadení, ktoré zohľadňujú ako hmotnosť vozidiel a ich rozmery, tak aj ďalšie špecifiká, aby pripravili tú správnu bezpečnú trasu. Tými zariadeniami sú produkty línie Camper od renomovanej značky Garmin:

Línia Garmin Camper pozostáva z nasledovných produktov:

O dvoch z nich, špičkovom Camper 1095 a cenovo dostupnom CamperVan, sme písali v samostatnom príspevku, ktorý vám odporúčame prečítať. Dnes sa preto sústredíme na dvojicu zvyšných: Camper 895 a CamperCam 795.

Garmin Camper 895
Garmin Camper 895

Camper 895: Navigácia pre karavany

Garmin Camper 895 je v ponuke výrobcu novinka – ide o navigačný systém s príznačnými zrezanými hranami s veľkým displejom. Špecializácia na navigovanie obytných automobilov znamená, že obsahuje rôzne prednahraté adresáre s kempingami a zastávkami.

Camper 895 obsahuje podrobné mapy celej Európy s aktualizáciami, ostatné kontinenty si môžete do navigácie jednoducho stiahnuť zadarmo.

Silnou stránkou Camper 895 je veľký a prehľadný 8-palcový displej, tenké odolné telo a množstvo pridanej hodnoty, ktorá vyplýva z možnosti pripojiť zariadenie na internet cez Wi-Fi. Získate tak nielen jednoduché aktualizácie máp aj bez pripájania k počítaču, ale tiež aktuálne dopravné a poveternostné informácie, ceny palív a tiež databázu s tisíckami zaujímavých miest, ktoré sa oplatí navštíviť (Trendy Places, Michelin GreenGuide) alebo obsahujú špecifické vybavenie, ako sprchy, elektrické prípojky a podobne (ACSI, CamperContact, Trailer’s PARK). S databázou miest vhodných na kempovanie budete mať istotu, že ak plán A nevyjde, máte záložné riešenia hneď po ruke.

Garmin Camper 895
Garmin Camper 895

Priamo cez displej si viete nastaviť parametre svojho vozidla, profilov je hneď niekoľko: obytné vozidlo s trvalo pripojeným kempingovým vozidlom, obytné vozidlo ťahajúce príves, kempingové vozidlo ťahané za osobným vozidlom, kempingové vozidlo ťahané pomocou štandardného ťažného zariadenia alebo návesného zariadenia, profily obsahujú aj lodný príves.

Lenže nie je o len obytných vozidlách: Camper 895 možno používať aj v bežnom aute.

Navyše, súčasťou softvérovej výbavy je aj predinštalovaná databáza radarov a bezpečnostných kamier vrátane aktualizácií, takže keď sa vrátite domov z dovolenky, nebude na vás čakať nemilý list s fotkou zo zahraničia.

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Čo je v balení?
Priamo v balení s navigáciou Camper 895 dostanete aj prísavkový držiak s napájanou magnetickou kolískou, guľový adaptér s AMPS platňou, adhézny disk na prístrojovú dosku, napájacie káble s koncovkou USB-C. Prijímač dopravných správ je integrovaný, rovnako aj slot na pamäťovú kartu microSD. Pamäťové karty môžete použiť na ukladanie súborov, ako napríklad máp a bodov záujmu.

Garmin CamperCam 795
Garmin CamperCam 795

Garmin CamperCam 795

Garmin CamperCam 795 je navigačný systém do auta so zabudovanou nahrávacou kamerou, vhodný na použitie v navigácii obytných automobilov a karavanov. Jeho navigácia a ďalšie funkcie sú prispôsobené špeciálne pre vodičov týchto vozidiel rovnako ako v prípade vyššie uvedeného Camper 895. Dizajn je tiež veľmi podobný, no v tomto prípade má obrazovka uhlopriečku 7 palcov.

Hlavným argumentom v prospech kúpy je teda integrovaná kamera nepretržite zaznamenáva video v rozlíšení 1080p HD so 140-stupňovým uhlom záberu. V prípade nehody automaticky uloží záznam a údaje GPS ukazujú, kedy a kde sa incident stal. Vďaka predinštalovanej pamäťovej karte je navigačný systém okamžite pripravený na použitie.

Lenže nie je to len fyzická pamäť, kde sa môžu ukladať dáta – predplatné Vault umožňuje všetky videoklipy z kamery nahrať na cloud na 24 hodín alebo viac po ich zázname. Pre istotu. Služba funguje v spolupráci s aplikáciou pre mobily Garmin Drive a videozáznamy môžete zdieľať aj s ďalšími osobami – stačí im poslať odkaz a heslo.

Garmin CamperCam 795
Garmin CamperCam 795

Prečo kupovať špecializovanú navigáciu?

Nie je dobré odpisovať ich len preto, lebo niektoré ich funkcie zvládajú aj mobily. Také kvalitné jednoúčelové zariadenia sú na nezaplatenie aj vtedy, keď časť ich funkcií zvládajú smartfóny. Týka sa to aj navigačných zariadení, ktoré sa neustále vyvíjajú a nachádzajú uplatnenie všade tam, kde sa vyžaduje expertíza, spoľahlivosť a rokmi vývoja podmienená funkčnosť.

Takýmito zariadeniami sú produkty značky Garmin a jej produkty radu Camper. Tieto produkty sú vyhľadávané ľuďmi, ktorí trávia svoj voľný čas aktívne a z vlastnej skúsenosti vedia, že spoliehať sa iba na mobilný telefón nie je rozumné. Existuje na to hneď niekoľko pádnych dôvodov. Za prvé, smartfón je v prvom rade mobilný telefón, ktorý prijíma správy, telefonáty a zobrazuje notifikácie, vodiča preto obťažuje a vyrušuje. Za druhé, ich čipsety častokrát nedokážu zachytávať GPS signál s úplnou spoľahlivosťou a chýba im expertíza, no a tretím dôvodom je skutočnosť, že mobil môžete stratiť alebo poškodiť, pretože ho nosíte neustále so sebou. Toto všetko sa jednoúčelových navigácií netýka, preto sú stále dôležité a nezameniteľné.

V prípade navigácií určených pre vodičov karavanov je tu ešte ďalšia špecialita, a tou je pripravenosť navigovať práve na trasách, ktoré sú pre tieto typy vozidiel výhodnejšie. V systéme si dokonca môžete nastaviť rozmery a hmotnosť vlastného vozidla, pretože potom bude navigácia tieto reálie zohľadňovať – napríklad aj tým, že upozorňuje na zákruty, ktoré by pre takéto vozidlo mohli byť nebezpečné.


Zdroje:  AUTOVINY.SK




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »