Prvá jazda s Nissanom Qashqai – Omladený bestseller

Nissan Qashqai je fenomén: žiadne iné japonské auto vo svojej kategórii nekraľuje európskym predajným štatistikám. Konkurencia nespí a Nissan mu preto doprial omladzovacou kúru.
Vydané  Text: 
Qashqai návštevu plastického chirurga nezaprie. Zapracovalo sa najmä na prednej časti, ktorú zdobí nová, širšia maska v tvare V, rozšírili sa aj hlavné svetlomety, ktoré môžu prvýkrát využívať plnú LED technológiu so svietením do zákrut. Aj zadné svetlá používajú diódy s 3D efektom.


Nissan sa pri modernizácii zameral najmä na podvozok a riadenie. Ako prvý sme vyskúšali diesel s objemom 1,6 litra s pohonom všetkých kolies, manuálnou prevodovkou a s novou vrcholnou výbavou Tekna+. Mäkšie odpruženie a novo nastavené tlmiče skutočne aj na devätnásťpalcových kolesách zlepšili predtým kritizovaný komfort odpruženia. Qashqai sa suverénnejšie vyrovnáva najmä s ostrými krátkymi nerovnosťami a menší je aj hluk od podvozka. Napriek tomu by sme uvítali ešte väčší rozdiel oproti aktuálnej verzii. Čiastočnou satisfakciou je presadnutie do benzínovej 1.6, ktorá obúva o palec menšie ráfiky. V porovnaní s naftovou štvorkolkou je pohodlnejšia a tichšia, ale aj agilnejšia. Organizátori naplánovali trasu, pre rodinný crossover možno netypicky, cez zakrútené cestičky Viedenského lesa. Kým diesel s pohonom 4 x 4 na nich pri športovejšej jazde prechádzal veľmi skoro do pomerne citeľnej nedotáčavosti, benzínový brat odolával odstredivým silám lepšie. No niekedy by sme si priali lepšiu trakciu prednej poháňanej nápravy.


To sú však situácie, do ktorých sa typický zákazník často nedostane. Skôr uvíta nových asistentov ako inteligentné núdzové brzdenie s detekciou chodcov či Rear Cross Traffic Alert, varujúci pri vyparkování pred blížiacimi sa autami. Na jar budúceho roka bude k dispozícii aj komplexný systém ProPilot umožňujúci poloautonómnu jazdu. Nissan sľubuje aj lepšie materiály v kabíne. S verdiktom si budeme musieť počkať na nižšie verzie, na prezentácii bola väčšina áut v špičkovej verzii Tekna+ s čalúnením kožou Nappa s ozdobnými švami, ktorá pôsobí naozaj luxusne.


Zdá sa, že Nissan svojich zákazníkov dobre pozná. Tí existujúci budú s modernizovanou verziou spokojní. Čiastkové vylepšenia novinky môžu prilákať aj nových. Na trh sa omladený Qashqai dostane na konci júla.








Pokračujte na ďalší príspevok »



Predstavujeme AUDI Q6 e-tron: Technologický skok

  • Toto nie je vylepšenie, ani evolúcia. Audi Q6 e-tron predstavuje úplne novú generáciu elektromobilov Audi.

     Nová platforma, nový dizajn, nové technológie, nové riešenia. Také významné, že budú základnými stavebnými kameňmi pre Audi ešte na mnoho ďalších rokov.  Model Q6 e-tron je priekopníkom, ktorý prináša tieto riešenia ako úplne prvý.
  • SERVIS

    Inovatívny rad legálnych žiaroviek OSRAM NIGHT BREAKER® LED W5W je dostupný už aj na Slovensku

  • ams OSRAM, svetový líder v oblasti optických riešení, rozšíril rodinu na Slovensku legálnych LED žiaroviek OSRAM NIGHT BREAKER® LED o žiarovku W5W.

     Osvedčenie Ministerstva dopravy SR o vnútroštátnom typovom schválení komponentu je aktuálne udelené pre náhradné LED svetelné zdroje typu: H1-LED, H4-LED, H7-LED, H7-LED (24 V), a novo aj pre W5W-LED.