Fotogaléria:Renault Grand Modus a Modus pre rok 2008

Neďaleká Česká Republika ponúka množstvo možností na strávenie času spoznávaním tajomstiev pamiatok zaradených na zoznam UNESCO.


Nezabudnuteľné zážitky na nás čakajú nielen v ďalekej cudzine, veľa krás ponúka aj susedné Česko so vzácnymi pamiatkami UNESCO. České mestá, v srdciach ktorých sa nachádzajú vzácne pamiatky, zapísané do Zoznamu svetového dedičstva UNESCO ukrývajú príbehy, ktoré čakajú na odhalenie.

KUTNÁ HORA Právom sa toto banícke mestečko nazýva pokladnicou krajiny. Založené ako banícka usadlosť, v 13. storočí sa rozvinulo na jedno z najživších a najbohatších miest Českého kráľovstva, a to vďaka ťažbe a spracúvaniu striebra, ktoré sa nachádzalo v jeho okolí. Ako aj vďaka razeniu pražských grošov. Symbolom mesta sa stala nevšedná gotická katedrála, Chrám svätej Barbory, zasvätený patrónke baníkov.

Chrám svätej Barbory v Kutnej Hore bol zasvätený patrónke baníkov, ktorí ťažili striebro v okolí mesta

ČESKÝ KRUMLOV Historické centrum mesta s množstvom zachovaných barokových, renesančných a gotických budov je historickou perlou na zozname UNESCO. Okamžite však upúta aj panoráma Štátneho hradu a zámku nad mestom. Elegantný areál šľachtického sídla odhalí tajomstvo života bývalých majiteľov, ktorí radi využívali nádhernú Maškarnú sálu, ako aj jedinečné barokové divadlo.

Elegantný šľachtický zámok v Českom Krumlove

PRAHA Zlatá, stovežatá, mysteriózna kráska na Vltave – to sú len niektoré priliehavé epitetá hlavného mesta Čiech, jedného z najkrajších metropol na svete. Nádherné dochované pamiatky ako gotický Karlov most vyzdobený barokovými sochami, Hradčany s tisícročnou históriou, Katedrála sv. Víta, Václava a Vojtecha, barokový Kostol sv. Mikuláša, unikátny 600-ročný pražský orloj na Staromestskej radnici, krivolaké uličky židovskej štvrte, Zlatá ulička, kedysi sídlo alchymistov hľadajúcich kameň mudrcov, to sú len niektoré miesta opradené mýtmi a legendami. Romantická, živá, starobylá aj moderná – a pred Vianocami nostalgická, o čom vás presvedčia vianočné trhy na Staromestskom námestí.

[Baroková perla – Kostol sv. Mikuláša v Prahe sa pýši aj nádherným interiérom](#163839)

TELČ Ktorý dom je najkrajší? Pýtajú sa návštevníci pri prechádzke rozprávkovo pestrým námestím mestečka. Za svoju krásu vďačí bývalým mešťanom, ktorí sa pretekali v tom, čí dom bude krajší a honosnejší, aby tak prezentovali svoj sociálny status. A tak vzniklo jedno z najkrajších renesančných námestí v Európe. K rozprávkovému mestečku patrí aj rozprávkový zámoček – perla renesančnej architektúry na Morave, s nádhernými sálami: zlatou, rytierskou a africkou.

Inzercia

Inzercia

Na námestí v Telči dominujú renesančné meštianske domy so sedlovými strechami a farebnými štítmi

OLOMOUC Krásne, zaujímavé, príťažlivé, ale na rozdiel od hlavného mesta pokojné. Také je toto moravské mesto – podľa prestížneho sprievodcu Lonely planet jedno z desiatich najzaujímavejších malých lokalít na starom kontinente. K najvzácnejším svedkom čias dávno minulých patrí Stĺp najsvätejšej Trojice, najväčšie barokové súsošie v strednej Európe. Mystika, bohatstvo a tisícročná história mesta spätá s legendárnymi kniežatami najstaršieho českého kráľovského rodu Přemyslovcov odôvodňujú oprávnenosť jeho výnimočného postavenia.

[Stĺp najsvätejšej Trojice v Olo- mouci, v pozadí radnica. Súčasťou súsošia je i malá kaplnka](#163841)

BRNO Kým predchádzajúce lokality sa dostali na vzácny zoznam vďaka historickým pamiatkam, tu sa o to zaslúžila funkcionalistická vila Tugendhat zo začiatku 20. storočia, ktorej moderné architektonické riešenie a nadčasový dizajn budia ešte i dnes zaslúžený rešpekt u odborníkov. Je nazvaná podľa jej pôvodných majiteľov, bohatého podnikateľského manželského páru, ktorý ju obýval krátkych osem rokov, predtým ako unikol do cudziny pred fašistickým prenasledovaním. Najvýznamnejším symbolom mesta je legendami opradená gotická Katedrála sv. Petra a Pavla na vrchu Petrov, ktorá počas tridsaťročnej vojny zachránila mesto pred švédskym vojskom.

Brno – gotická Katedrála sv. Petra a Pavla nad mestom

Redakčný materiál vznikol v spolupráci s agentúrou CzechTourism Viac na: [www.kudyznudy.cz](http://www.kudyznudy.cz/)

Pokračujte na ďalší príspevok »



Vyberáme najlepšiu verziu

Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX!