Sú SUV bezpečnejšie? Táto fotka dokazuje presný opak!

Veľmi častým argumentom pre kúpu SUV je nielen vyššia pozícia sedenia, ľahšie nastupovanie, ale aj vyššia bezpečnosť najmä pri strete s iným vozidlom. Fotografie od Polície však dokazujú, že to tak nemusí byť.
Vydané  Text: 
Obyčajná nehoda na križovatke Mickiewiczovej a ulice 29. Augusta skončila dramaticky. Vodič Nissanu Qashqai nedal prednosť Toyote Avensis, ktorá sa pohybovala po hlavnej ceste. NA tomto úseky sa vozidlá spravidla nepohybujú veľkou rýchlosťou, takže nedanie prednosti väčšinou končí škrabancami, prípadne pár ohnutými plechmi. V tomto prípade však, jednoduchý ťukanec skončil ako dramatická nehoda, pri ktorej skončilo SUV ležiac na boku.
Dôvodom pre takýto priebeh je práve vyššia karoséria, svetlá výška a tým pádom aj samotné ťažisko auta. Práve ťažisko má výrazný vplyv na stabilitu. Aj pri menšom náraze tak hrozí výrazné naklonenie karosérie, ktoré pri zlej reakcii vodiča spravidla znamená haváriu, či prevrátenie auta. Presne to sa stalo aj v spomínanom prípade. Našťastie nikomu sa nič nestalo a auto neskončilo na chodníku. Otázne ostáva, ako by dopadla táto nehoda, v prípade, že by vodič, ktorý nedal prednosť sedel v kompaktnom hatchbacku, alebo v inom klasickom aute. Čo si myslíte vy?
FOTO: FB profil Polície Slovenskej republiky








Pokračujte na ďalší príspevok »