Kupujete jazdené auto? Takto si overíte skutočný stav kilometrov!

Kupujete ojazdené auto? Pred kúpou si poriadne skontrolujte technický stav auta a okrem toho, ak je to možné, overte si aj stav kilometrov. Prinášame zoznam stránok, na ktorých si môžete skontrolovať počet najazdených kilometrov.
Vydané  Text: 

1. [https://www.seka.sk/overenie-vozidla](http://) Na tejto stránke firmy S-EKA spol. s r. o., ktorá vykonáva emisné kontroly, si môžete skontrolovať počet najazdených kilometrov. Pri každej emisnej kontrole totiž technik zapisuje aj stav počítadla kilometrov, takzvaného odometra. Po zadaní uvedenej adresy sa vám zobrazí formulár, do ktorého zadáte evidenčné číslo vozidla, identikačné číslo karosérie VIN, prípadne číslo protokolu alebo číslo nálepky. Po zadaní údajov sa vám zobrazí kompletná história emisných kontrol aj s počtom najazdených kilometrov. A vy si môžete skontrolovať skutočný stav kilometrov a porovnať ho s počtom kilometrov na počítadle.
2. [https://www.stkonline.sk/overenie-technickej-kontroly-a-najazdenych-kilometrov/](http://) Druhým zdrojom je oficiálna stránka na [overenie STK](https://platimiestekacka.sk/), čiže technickej kontroly auta, ktorú musí absolvovať každé vozidlo staršie ako 4 roky. Za vek auta sa v tomto prípade považuje prvé prihlásenie vozidla do prevádzky. Po prekročení 4 rokov musí každé vozidlo absolvovať povinne technickú a emisnú kontrolu každé dva roky. Samozrejme, stav počítadla kilometrov technik uvádza v protokole a vy ho môžete skontrolovať. Najmä ak ide o vozidlo jazdené na Slovensku, s veľkou pravdepodobnosťou budete aj vy schopní skontrolovať skutočný stav najazdených kilometrov.
3. [https://ko.sk/Home.aspx?Menu=id:Kontrola](http://) Ďalšou alternatívou je stránka na overenie kontroly originality. Tam si do zobrazeného formulára zadáte identifikačné číslo vozidla VIN vzhľadom na to, že drvivá väčšina protokolov KO sa týka dovezených vozidiel. A tie ešte nemajú pridelené slovenské evidenčné čísla, takže jediným identifikátorom je spomínané číslo VIN. Je uvedené v technickom preukaze, prípadne si ho pri prehliadke auta jednoducho opíšete z karosérie auta. Niektorí predajcovia absolvujú kontrolu originality ešte s nestočenými kilometrami, takže máte šancu na odhalenie podvodu.
4. [https://www.carfax.eu/article/odometer-fraud-europe.html](http://) V prípade, že kupujete auto dovezené z Nemecka, ktoré ešte nie je prihlásené, môžete na tejto linke skontrolovať počet najazdených kilometrov. Po zadaní VIN čísla vám táto stránka zobrazí zodpovedajúce dokumenty. 5. [https://www.vincheck.cz/ a https://www.kontrolatachometru.cz/](http://) Jazdené vozidlá z Česka môžete skontrolovať na týchto adresách, kde sa vám zobrazia protokoly z technických a emisných kontrol, takže opäť môžete odhaliť manipuláciu s tachometrom aj v prípade, že si chcete doviezť auto zo zahraničia. 6. [https://cz.vindecoder.eu/](http://) V prípade, že si chcete overiť skutočný rok výroby s tým, čo uvádza predávajúci v inzeráte, odporúčame vám využiť takzvaný VIN dekóder. Ukáže vám všetky dôležité údaje o vozidle: značku, model, typ karosérie, rok výroby, výkon motora, typ prevodovky a počet stupňov a aj krajinu výroby.








Pokračujte na ďalší príspevok »



SERVIS / PORADŇA

Ak predávate jazdené auto, legálne môžete zvýšiť cenu o stovky eur

  • Na trhu sa nachádzajú tisíce a tisíce jazdených áut, každé z nich súťaží o pozornosť potenciálnych kupujúcich.

     Najlepšie preto je, keď sa odlišujú kompletnou servisnou históriou, čo najlepšou technickou kondíciou a čistotou. Niekoľko realistických tipov, ako zvýšiť hodnotu jazdeného auta a na čo dbať, aby sa zbytočne neznižovala.
  • AUTO ROKA SLOVENSKO

    Finále Auto Roka Slovensko sa blíži. Odborná porota už odovzdala svoje hlasy

  • Nová nezávislá súťažná anketa je zastrešená odbornou porotou zloženou z motoristických novinárov, influencerov a odbornej verejnosti.

     V nedeľu, 14. marca prebehli v areáli Slovakia ringu spoločné testovacie jazdy. Väčšina poroty svoje hlasy udelila priamo na mieste, absentujúci členovia budú hlasovať individuálnou formou.  Pokračuje tiež hlasovanie v internetovej ankete Auto Roka Slovensko – Hlas Verejnosti.
  • Autopriemysel / Čínske automobilky

    Riaditeľ BMW prekvapil: Čína nie je hrozbou, clá na elektromobily nezvyšujte

  • Európski výrobcovia áut sa obávajú, že by Čína reagovala na európske clá rovnako. Pre BMW je Čína najväčším trhom a ostatné automobilky takisto preferujú zachovanie voľného trhu.

     Zatiaľ čo pre BMW a Mercedes nemusí byť Čína problémom, Stellantis a Renault nové lacné značky ohrozujú. 
  • Prvá jazda

    Prvý test nového VW Tiguan 1.5 eTSI: Je na mieste hovoriť o revolúcii?

  • Každý marketingový špecialista sa hrozí zadania, že má vytvoriť kampaň na produkt „pre každého“. Lenže Tiguan takým produktom je a zdá sa, že výrobca našiel recept na to, ako ho spraviť naozaj dobre.

     Nová generácia je síce podstatne drahšia ako predchodca, ale aj lepšie vybavená už v základnej výbave. Prikladáme aj slovenské ceny.