Nový merací cyklus odhalí skutočnú spotrebu moderných áut! Čo sa zmení?

Kauza Dieselgate odhalila nielen podvodné praktiky mnohých automobiliek, ale aj nefunkčnosť zavedených procedúr pri meraní spotreby a emisií. Od septembra tohto roka je v platnosti nová metodika WLTP, ktorá sľubuje pravdivejšie výsledky. Čo sa zmenilo?
Vydané  Text: 
**NEDC vs. WLTP** Donedávna bola v platnosti stará norma NEDC (New European Driving Cycle), ktorá sa od poslednej novelizácie v roku 1997 prakticky nezmenila. Celé meranie spotreby a emisií prebiehalo v laboratóriu, kde technici s autom simulovali bežnú prevádzku (zrýchlenie, spomalenie, konštantná jazda, voľnobeh). Na tom by vlastne ani nebolo nič zlé, keby podmienky na absolvovanie jednotlivých disciplín boli prispôsobené reálnemu svetu. Automobily v laboratóriu totiž štartovali pri ideálnej teplote od 20 do 30 °C, jazdili maximálnou priemernou rýchlosťou 34 km/h a nepoužívali klimatizáciu. Automobilky časom zistili, že dobré výsledky v týchto testoch dosahovali prevažne motory s menším zdvihovým objemom, čo vyvolalo boom takzvaného downsizingu. Malé motory sa rýchlejšie zahrievali a pri nízkej konštantnej rýchlosti vykazovali veľmi dobrú spotrebu a emisie. Ďalšou vychytávkou bol systém štart-stop, ktorý mal počas dlhého státia (23,7 % z celkovej dĺžky testu) vypnúť motor a zlepšiť tak celkové výsledky. Je však veľmi pravdepodobné, že ani tieto vymoženosti automobilkám nepomôžu. Nový cyklus WLTP (Worldwide harmonized Light vehicles Test Procedure), určený pre ľahké motorové vozidlá, sa snaží priblížiť realite, v ktorej už však maloobjemové motory tak dobre nefungujú. Po novom budú autá v laboratóriách štartovať pri nižšej teplote, priemerná rýchlosť sa zvýši zhruba o 10 km/h a čas státia sa skráti na polovicu. Do úvahy sa bude brať aj vplyv výbavy či klimatizácie v aute. Je dosť možné, že niektoré spomínané riešenia, ktoré sa osvedčili pri starej norme, stratia svoje opodstatnenie. Už od septembra musia všetky novo homologizované vozidlá absolvovať cyklus WLTP. Automobilky majú zároveň rok na to, aby pripravili svoje zabehnuté modely na opakované meranie spotreby a emisií podľa metodiky WLTP, ktoré sa uskutoční najneskôr v septembri 2018. Výbehové automobily (dopredaj) sprísnené testy absolvovať nemusia. Zákazníci si tak budú musieť dávať pozor aj na údaje v tabuľkách. Môže sa stať, že vedľa seba nájdete dve rôzne hodnoty spotreby či emisií. Kým taký koncern PSA už popri NEDC uvádza aj výsledky nových meraní, niektorí s aktualizáciou počkajú až do budúceho septembra.
**Motory budú opäť väčšie** Dosiahnuť udávanú spotrebu s maloobjemovým motorom je v realite prakticky nemožné. Pri NEDC nebol kladený veľký dôraz na dynamiku jazdy a pri nízkych konštantných rýchlostiach vykazovali malé motory ideálnu spotrebu. Keďže sa nový cyklus WLTP snaží o niečo lepšie simulovať správanie vodičov na cestách, automobily budú častejšie spomaľovať aj zrýchľovať. Zvýšené nároky na dynamiku jazdy môžu zdvihnúť spotrebu malých motorov až o 40 %. Aj preto začínajú automobilky uprednostňovať motory s väčším zdvihovým objemom, ktorých spotreba nekolíše tak výrazne. Ako príklad môžeme uviesť nedávno predstavený motor 1.5 TSI koncernu Volkswagen (náhrada za 1.4 TSI) alebo 1.5 VVT-iE v modernizovanej Toyote Yaris, ktorý po dlhých rokoch vystriedal astmatický agregát 1.33 VVT-i. Väčšie motory síce môžu mať horšiu papierovú spotrebu, v premávke sa k nej však približujú viac ako menší predchodcovia.
**Hurá do premávky!** Automobily sa nevyhnú ani skutočným cestám, na ktorých odborníci získajú neskreslené údaje o spotrebe a emisiách. Tieto merania budú prebiehať podľa metodiky RDE (Real Driving Emission). Autá tak budú musieť absolvovať minimálne 48 kilometrov dlhú trasu, z toho tretinu v meste, tretinu na okresných cestách a tretinu na diaľnici. Problém je v zabezpečení identických podmienok pre každé auto, pretože počasie ani premávku nedokážu ovplyvniť. V takom prípade sú povolené drobné korekcie nameraných hodnôt, ktoré by však z dlhodobého hľadiska nemali výrazne deformovať výsledky testov. Nepresnosti dokáže eliminovať aj špeciálna meracia jednotka PEMS (Portable Emission Measurement System), ktorej spoľahlivosť sa za posledné roky výrazne zlepšila.
**Prísnym trestom sa automobilky nevyhnú** Priemerná hodnota vypúšťaných emisií bola v minulom roku na úrovni 118 gramov CO₂ na kilometer, čo je výrazne pod povoleným limitom 130 g CO₂/km. Podarí sa však výrobcom stlačiť emisie ešte viac? Do troch rokov totiž musia znížiť priemernú hodnotu vypúšťaných emisií naprieč portfóliom na 95 g CO₂/km. Za nedodržanie predpísaných limitov im hrozia nemalé finančné sankcie. Každý gram navyše tak bude automobilky stáť až 95 €/registrované auto. Oslobodené budú len malé automobilky, ktorých ročná produkcia je nižšia ako 1 000 vozidiel.




Automobilový priemysel čelí najťažšej skúške od samotného vzniku. Vysporiadať sa musí nielen s novými technológiami, reguláciou či elektrickou revolúciou, ale aj s čoraz častejším prehodnocovaním významu a dôležitosti automobilov v našich životoch. Ako to celé nakoniec dopadne, zatiaľ nie je známe. Transformácia sa však ešte len začína a budem veľmi rád, keď sa na túto cestu vyberiete spolu so mnou. Držte si klobúky!





Pokračujte na ďalší príspevok »