ZDRAVIE: Ako vplýva šoférovanie na naše srdce? Takto sa vyhnete srdcovo-cievnym problémom!

Jedným z najzávažnejších ochorení sú choroby krvného obehu, na ktoré zomiera tretina až polovica mužov. Príčinou je upchávanie srdcových artérií (ciev) a tvrdnutie ich stien.
Vydané  Text: 
Európska agentúra pre bezpečnosť a ochranu zdravia pri práci zverejnila štúdiu, z ktorej vyplýva, že v sektore dopravy prevládajú muži (83 %). Zamestnanci v tomto odvetví sú vystavení dlhému sedeniu, únavným a bolestivým polohám, dlhému pracovnému času (v priemere viac ako 48 hodín týždenne) a neštandardnému pracovnému času (práca v noci a večer, práca cez víkendy a odpracovaných viac ako 10 hodín denne). K najčastejším zdravotným problémom, ktoré uvádzajú vodiči, patria bolesti dolnej časti chrbta, nadváha, kardiovaskulárne a respiračné choroby a pracovný stres. Zistilo sa, že tieto problémy súvisia s faktormi týkajúcimi sa pracovného prostredia (napr. zlá organizácia práce) a pracovnými podmienkami (statická práca) a individuálnymi rizikovými faktormi (napr. nedostatok pohybu, nezdravá strava, nadmerná konzumácia alkoholu, fajčenie, vek a už existujúce ochorenia). Smutné na tomto celom je, že mnohé symptómy sa dotýkajú aj civilného sektora. Šoférovanie na dlhé trate, resp. časté šoférovanie so sebou pomaly prináša problémy. Stačí len malé stuhnutie krku či bolesť očí (napríklad aj z prievanu alebo nevhodného nasmerovania výduchov ventilácie). Neskôr sa môže dostaviť aj tŕpnutie nôh, bolesť chrbta. Dôležité je, aby ani najmenší nepríjemný signál nezostal nepovšimnutý. Každá mrzutosť má totiž svoje riešenie.
**VODIČ A SRDCOVO-CIEVNE PROBLÉMY** Jedným z najzávažnejších ochorení sú choroby krvného obehu, na ktoré zomiera tretina až polovica mužov. Príčinou je upchávanie srdcových artérií (ciev) a tvrdnutie ich stien. Tento stav je ovplyvňovaný mnohými faktormi vrátane fajčenia, zanedbanej cukrovky, nedostatku telesnej aktivity, ako aj dedičnosťou, nadváhou a vysokou spotrebou živočíšnych tukov. Vysoký krvný tlak alebo hypertenzia zvyšuje riziko srdcových chorôb, angíny pectoris a infarktu. Príčiny sú sčasti dedičné, ale sú ovplyvňované aj životným štýlom. Hoci tieto problémy môžu mať ženy i muži, je to vážny zdravotný problém týkajúci sa predovšetkým mužov. Osobám s vysokým krvným tlakom sa odporúča znížiť hmotnosť a obmedziť príjem alkoholu. Užitočné je takisto obmedziť solenie pokrmov a všeobecne znížiť príjem soli. Ako vidno, problémy so srdcom a s krvným obehom úzko súvisia so stravou. Mnohé riziká je možné znížiť náhradou nasýtených živočíšnych tukov nenasýtenými rastlinnými olejmi, konzumáciou celozrnných potravín, morských rýb, cesnaku a zvýšeného množstva ovocia a zeleniny. Zároveň je potrebné udržiavať zdravú (primeranú) telesnú hmotnosť – čo je u vodičov často husársky kúsok. Pri zvýšenom krvnom tlaku nestačí len vynechať určité potraviny obsahujúce soľ, ale je užitočné zvýšiť príjem draslíka. Preto stačí denne jesť banány alebo dať si pohár pomarančovej šťavy. A, samozrejme, častý pohyb. Postačí aj rýchlejšia chôdza či cvičenie. Ideálnymi športmi sú golf, cyklistika, lyžovanie, beh. Vhodnými tenis, futbal, plávanie, stolný tenis. Ak by predsa len lekár diagnostikoval problém, odporúčame cielené znižovanie hmotnosti a pravidelné meranie krvného tlaku.
**Príznaky:** Bolesť na hrudníku, dýchavičnosť, bolesť, znecitlivenie, slabosť alebo chlad v končatinách. Srdcové ochorenia môžu byť spôsobené tiež abnormálnym srdcovým rytmom (srdcovou arytmiou), keď srdce bije príliš rýchlo, príliš pomaly alebo nepravidelne. Medzi prejavy srdcových ochorení patrí pocit chvenia v hrudníku, rýchle búšenie srdca, pomalý tlkot srdca, bolesť na hrudníku, dýchavičnosť, závraty, mdloby až strata vedomia.




Automobilový priemysel čelí najťažšej skúške od samotného vzniku. Vysporiadať sa musí nielen s novými technológiami, reguláciou či elektrickou revolúciou, ale aj s čoraz častejším prehodnocovaním významu a dôležitosti automobilov v našich životoch. Ako to celé nakoniec dopadne, zatiaľ nie je známe. Transformácia sa však ešte len začína a budem veľmi rád, keď sa na túto cestu vyberiete spolu so mnou. Držte si klobúky!





Pokračujte na ďalší príspevok »