Vyberáme z aktuálneho vydania: S Mazdou cez Transfăgărășan

Transfăgărășan nemá zvodidlá, žiadna záchrana vo forme výbehovej zóny či zvodidiel tu neexistuje. Tu si musíte veriť.
Vydané  Text: 

Štátna cesta 7C v Rumunsku je vyhľadávanou trasou motoristov, ktorí sa chcú kochať jazdnými vlastnosťami svojich vozidiel a krásnymi výhľadmi. Boli sme tam aj my.



„Všetko je inak. Ak si chcete v skutočnosti užiť jazdu autom, tak zabudnite na akýkoľvek superšport. Ak si chcete skutočne zajazdiť, tak zabudnite na západ a zamierte namiesto toho na juhovýchod. Kombinácia Mazda MX-5 a Rumunsko je vystrihnutá z Biblie motoristu.“

Tak začína cestopis nášho pracovného tripu do Rumunska so značkou Mazda. Kolega Majo Bóna by vraj cestu zo Slovenska do Rumunska absolvoval za volantom auta, ako to už raz učinil s BMW M6, tentokrát však musel pretrpieť pach potu prísediaceho, nízky tlak v kabíne a hukot vrtule lietadla, ktoré ho na miesto určenia dopravilo za nepomerne kratší čas.

„Prilietame do mesta Sibiu, presúvame sa do hotela, no mňa už žerie nedočkavosť. Chcem si oživiť spomienky a najmä chcem si už konečne sadnúť za volant Mazdy MX-5, ktorá je posledným mohykánom svojho druhu. Je to malý puristický roadster, ktorý je stvorený na to, aby ste na ňom jazdili. A kedykoľvek ho mám, vždy sa utvrdím v jednom – je to jedno z najlepších áut na svete. Bodka.



Nádherné mestečko Sibiu je základňou všetkých výletov na jednu z najvyššie položených ciest v Rumunsku. Táto cesta by ani nemala existovať, vymyslel si ju rumunský diktátor Ceausescu, ktorý bol posadnutý megastavbami a ak sa rozhodol niečo postaviť, postavil to. Nech to stojí, čo to stojí. Na druhej strane, výsledok stojí za to.

Transfăgărășan nemá zvodidlá. Tu si musíte veriť, ak chcete „nakladať“, žiadna záchrana vo forme výbehovej zóny či zvodidiel tu neexistuje. A možno to bude znieť zvláštne, no opäť je to dôkaz charakteru Mazdy MX-5. Robí vám radosť aj v prípade, že ňou nejazdíte rýchlo“


Celý článok o jazde Rumunskom na Mazde MX-5 od Maja Bónu nájdete v akuálnom vydaní magazínu auto motor a šport 9/2017, ktoré je v predaji od 21.8.2017 za cenu 3,30 €.











Pokračujte na ďalší príspevok »