Predstavujeme neznáme autá: Duesenberg z filmu Veľký Gatsby (2013)

Duesenberg mal inzercie v novinách, na ktorých ani neboli jeho autá. Namiesto toho ukázal, ako vyzerajú ich typickí majitelia. Obstála by takáto kampaň aj dnes?
Vydané  Text: 
Americká značka Duesenberg patrila k smotánke autopriemyslu. Nedožila sa ani 2. svetovej vojny, ale jej hodnota trvá dodnes. Určite ste videli film Veľký Gatsby z roku 2013 (réžia: Baz Luhrmann), Leonardo Di Caprio sa v ňom preháňa na veľkom majestátnom automobile značky Duesenberg. Postava Gatsbyho v jednej scénke tvrdí, že automobil bol vyrobený na jeho objednávku, čím tvorcovia filmu šikovne **vyriešili problém s nesúladom medzi rokom výroby Modelu J a časom, v ktorom sa dej odohráva**. Duesenberg Model J sa totiž vyrábal v rokoch 1929 až 1937, pričom v roku 1927 bol zhotovený prototyp Model Y, z ktorého Model J vzišiel. Film sa však odohrával v roku 1922. ### Duesenberg ako rodinný podnik Automobilová značka Duesenberg možno nie je úplne známa, v histórii autopriemyslu však obsadzuje pomerne významnú pozíciu vďaka vysokej kvalite a cene svojich modelov. Automobilku založili bratia **August a Frederick Duesenbergovci** ako rodinný podnik, ktorý od roku 1913 vyrábal **motory pre pretekárske automobily** a neskôr pre armádu (1916 – 1919). Práve kvôli tomuto kontraktu sa spoločnosť presťahovala z domovského mesta Saint Paul v Minnesote do Elizabeth v New Jersey a po vojne využila príležitosť na rozvoj v Indianapolise. Až tam vznikla automobilka **Duesenberg Automobile and Motors Company, Inc.** aj oficiálne, pričom prvým hotovým automobilom bol **Model A** spadajúci pod modelový ročník 1921. Prvý model automobilu bol pre značku pomerne úspešný, s ohľadom na rodinný charakter firmy sa vyrobilo 650 kusov Modelu A, Model J vyrobila v počte 481 kusov vrátane všetkých doplnkových karosárskych verzií (SJ, SSJ a JN & SJN). Posledným modelom automobilky bol Model X, pre slabý dopyt a celkovo problémy spojené s dôsledkami druhej svetovej vojny sa ho vyrobilo iba 13 exemplárov. Automobilka Deusenberg formálne ukončila činnosť v roku 1937, keď sa Spojené štáty zmietali vo finančných problémoch a ani bohatí nemali záujem a prostriedky na nákup nových vozidiel.
Duesenberg 1935 SJ LaGrande Dual-Cowl Phaeton (foto: Wikimedia Commons)
Duesenberg 1935 SJ LaGrande Dual-Cowl Phaeton (foto: Wikimedia Commons)
Model J bol jedinečný aj skvelým motorom: 8-valec so zdvihovým objemom 6,9 litra dokázal vyvinúť maximálny výkon 265 koní (198 kW) a vo vylepšenej verzii 320 koní (240 kW) s preplňovaním. Duesenbergovi mali na svoju dobu zaujímavé reklamné kampane. V tých časoch to bola reklama v novinách, ale s netradične minimalistickým konceptom a **prekvapivo bez vyobrazenia samotného automobilu**. Reklamu na Model J by sme dnes označili za lifestyleovú, figurovali v nej iba **prototypy majiteľov luxusnej značky** automobilov. Viditeľne zámožný muž a na druhej reklame vznešená dáma mali vedľa seba slogan „**He drives Duesenberg**“, resp. „**She drives Duesenberg**“.
Dobové inzeráty v novinách na automobily značky Duesenberg.
Model J je dodnes považovaný za **zlatý grál automobilového priemyslu** pre svoju okázalosť a dizajnovú jedinečnosť. Dnes stojí šialené peniaze a dá sa získať prostredníctvom aukcií. Napríklad Duesenberg Model J z roku 1929 sa pred piatimi rokmi [prostredníctvom aukčného domu RM Sotheby’s](https://rmsothebys.com/en/auctions/af17/auburn-fall/lots/r0005-1929-duesenberg-model-j/546675) predal za 990 000 amerických dolárov.
Duesenberg Model J Convertible Coupe by Fleetwood (1929) (foto: Auctions America)
Duesenberg Model J Convertible Coupe by Fleetwood (1929) (foto: Auctions America)




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »



Predstavujeme AUDI Q6 e-tron: Technologický skok

  • Toto nie je vylepšenie, ani evolúcia. Audi Q6 e-tron predstavuje úplne novú generáciu elektromobilov Audi.

     Nová platforma, nový dizajn, nové technológie, nové riešenia. Také významné, že budú základnými stavebnými kameňmi pre Audi ešte na mnoho ďalších rokov.  Model Q6 e-tron je priekopníkom, ktorý prináša tieto riešenia ako úplne prvý.
  • SERVIS

    Inovatívny rad legálnych žiaroviek OSRAM NIGHT BREAKER® LED W5W je dostupný už aj na Slovensku

  • ams OSRAM, svetový líder v oblasti optických riešení, rozšíril rodinu na Slovensku legálnych LED žiaroviek OSRAM NIGHT BREAKER® LED o žiarovku W5W.

     Osvedčenie Ministerstva dopravy SR o vnútroštátnom typovom schválení komponentu je aktuálne udelené pre náhradné LED svetelné zdroje typu: H1-LED, H4-LED, H7-LED, H7-LED (24 V), a novo aj pre W5W-LED.