Ako funguje diferenciál? Video spred pol storočia to vysvetľuje najlepšie

Diferenciál je kľúčový komponent pohonu automobilov.
Vydané  Text: 
Máme radi staré filmy o autách. Zdá sa, že v dobe, keď ešte počítače nevedeli pripravovať šikovné animácie, vedeli filmári oveľa praktickejšie a zrozumiteľnejšie vysvetľovať princípy a postupy. Dobrou ukážkou tohto tvrdenia je krátky film o tom, **ako funguje diferenciál na automobiloch**. Nie je to tak jednoduchý princíp, aby prišiel na um laikovi iba tak z ničoho nič, ale keď si pozriete štvorminútové video, budete v tom mať jasno. ### Podstatou sú rozdielne rýchlosti kolies Podstatou myšlienky, ktorá stála pri zrode diferenciálu, je nasledovný predpoklad: keď automobil prechádza cez zákrutu, kolesá na vnútornej strane oblúka prekonávajú menšiu vzdialenosť, zatiaľ čo tie vo vonkajšom oblúku väčšiu. To znamená, že tie vnútorné (teda ľavé alebo pravé podľa smeru zákruty) sa musia točiť pomalšie. V minulosti, keď si s týmto problémom konštruktéri nevedeli poradiť, napájali na motor iba jediné koleso na celom vozidle. To však, celkom prirodzene, nebolo ideálne riešenie. Problém bolo už len prechádzanie cez mierny terén. Keď sa toto jediné koleso dostalo do vzduchu, stál s ním aj celý automobil. Diferenciál je dnes oveľa komplikovanejší ako mechanizmus v krátkom filme, ide o veľmi dôležitý komponent pohonu, ktorý podlieha evolúcii a malým revolúciám. Moderný elektronický diferenciál je síce principiálne podobný tomu jednoduchému, umožňuje však priebežnú zmenu nastavení pre lepšiu kontrolu kolies a tak aj celého podvozka. Dnes poznáme diferenciál otvorený a samosvorný, dá sa ovládať elektronicky a podľa potreby môže byť jeho funkciou aj uvedenia vozidla do kontrolovaného pretáčavého šmyku, teda driftu. ### Elektricky poháňané kolesá V ére elektromobilov prichádza na rad aj technológia pohonu, v ktorej je každé z hnaných kolies roztáčané samostatným elektrickým motorom s možnosťou presného dávkovania krútiaceho momentu prostredníctvom riadiacej jednotky. Takto je možné získať také jazdné vlastnosti, ktoré by s pomocou jednoduchého diferenciálu nikdy neboli možné.




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »



Vyberáme najlepšiu verziu

Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX!