Budúcnosť od Maybachu: koncept eRikscha

Maybach načrtol budúcnosť netradičným konceptom elektrického vozítka eRikscha. Inšpiráciu našiel v ekologickej doprave špecifickej pre ďalekú Áziu.
Vydané  Text: 
Maybach eRikscha, resp. koncept Maybach DRS (Den-Riki-Sha = elektricky poháňaná rikša), našiel jednoznačnú inšpiráciu v ľudskou silou poháňaných rikšách, tak typických pre oblasť Ázie. Ekologický motív je rozvinutý do podoby 21. storočia kde sa má spojiť superluxusná značka Maybach s futuristickým dizajnom, elektrickým pohonom a novou generáciou mestskej mobility. Koncept, zatiaľ predstavený len v elektronickej podobe majú na starosti vývojári Mercedesu-Benz v Advanced Design Studios v japonskom Tokiu. Dvojkolesový elektromobil s automatickým vyvažovaním by mal vážiť len 454 kilogramov, no ponúkať by mal zakrytú kabínu pre štyroch cestujúcich hľadajúcich luxus a komfort, ale i zábavný handling a špičkový dizajn. Ten pracuje s DNA motýlej kukly, kde rám tela pozostáva z uhlíkových vlákien a organických kompozitov. Dvere a okná sú vyrobené z polykarbonátu, panoramatické strešné okno z flexibilných prírodných materiálov. O pohon sa starajú dva elektromotory s výkonom 20 kW (27 k) inštalované do kolies. Energiu dostávajú z líthium-iónových akumulátorov umiestnených v zadnej časti. Na palube inštalovaný počítač zabezpečuje optimálnu kontrolu, komunikujúc s dopravnou infraštruktúrou. Ak sa uskladnená energia celkom vyčerpá, vodič má možnosť zapojiť svoju vlastnú silu a pomocou pedálov pohnúť ľahkým vozidlom vpred. Toto sa nám ale akosi nerýmuje s predostretým komfortom a luxusom, ktorý by mala eRikscha prezentovať pod logom Maybachu.








Pokračujte na ďalší príspevok »



Vyberáme najlepšiu verziu

Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX!