Nástupca Murciélaga: nové meno, nový motor

Lamborghini postupne dávkuje informácie o nástupcovi superšportového Murciélaga. Okrem úplne nového motora a predovky sa už objavili aj prvé podloženejšie špekulácie o mene.
Vydané  Text: 
iLamborghini Murciélago, dvanásťvalcový top model talianskej značky sa prestal vyrábať, no nástupca stále neprichádza. Prvé informácie však už začali pomaly prúdiť na povrch. Špekulácie o novom mene, rátajúce so staronovým označením Jota sú zdá sa nepodložené. Automobilka si v USA zaregistrovala „prezývku“ **Aventador**. Dramatickosť sa mu určite nedá uprieť, no uvidíme, či sa nový dravec s býkom v znaku nakoniec predsa len stane jeho nositeľom. Isté je však nové pohonné ústrojenstvo: Lamborghini zverejnilo informácie o motore V12 s objemom 6,5 litra, ktorý vzišiel z čistého listu papiera. Celkom nový agregát s 235 kg hmotnosti podávajúci výkon 515 kW (700 konských síl) pri 8 250 otáčkach a krútiaci moment 690 Nm pri 5 500 ot./min si značka vyvinula vo vlastnej réžii. Kombinovať sa bude s novou automatizovanou manuálnou prevodovkou ISR (Independent Shifting Rod) s o 50 % skrátenými časmi radenia oproti porovnateľným dvojspojkovým „skriniam“, no so stále zachovanou každodennou použiteľnosťou. Váži len 79 kg a podľa Lamborghini by mala poskytnúť bezkonkurenčné pocity z radenia. Vo výsledku tak budú stáť spontánne reakcie na zošliapnutie akcelerátora, masívna porcia záťahu a modulovaný, ale stále vysoko emocionálny zvuk. Kľukový hriadeľ a každá z dvanástich 4-ventilových hláv valcov je vyrobená zo zliatiny hliníka a kremíku. Krátkozdvihová konštrukcia garantuje vysokootáčkový charakter a nízke trenie. V nasávacom trakte stoja štyri individuálne škrtiace klapky, olejové mazanie bude fungovať na princípe suchej olejovej vane, ktorá umožňuje zásobovať agregát olejom aj pri vysokých hodnotách preťaženia. Lamborghini napokon uviedlo, že nástupca divokého Murciélaga sa do výroby chystá už na začiatku roka 2011.








Pokračujte na ďalší príspevok »



Bezpečná a pohodlná cesta autom na dovolenku

  • Cestovanie na dovolenku autom prináša slobodu a flexibilitu. Možnosť spontánneho zastavenia sa na krásnych miestach, objavovanie menej známych lokalít a možnosť preskúmať krajinu vlastným tempom sú len niektoré z výhod tohto spôsobu cestovania.

     Avšak, aby bola cesta bezpečná a pohodlná, je dôležité venovať pozornosť aj dôkladnej príprave a plánovaniu.  Ak aj vy patríte k milovníkom cesty autom, v tomto článku sa pozrieme na dôležité aspekty prípravy na dovolenku autom a tipy, ako zvýšiť bezpečnosť na ceste.
  • Vyberáme najlepšiu verziu

    Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX!