Technické údaje Mini Cooper D


Osobné vlastníctvo automobilov je vraj niečo, s čím sa budeme musieť rozlúčiť, ak budeme chcieť naďalej rozširovať mestá a zrýchľovať náš životný štýl. Údajne nemá zmysel, aby každý z nás v garáži alebo na parkovisku držal vlastné auto. Blízka budúcnosť teda viac ako s vlastníctvom počíta s prenájmom a zdieľaním automobilov.

Do doby, kedy sa zdieľanie automobilov stane štandardom, musia ľudia prísť na výhody prenájmu automobilov a zvyknúť si naň. Nechceme sa púšťať do diskusie o tom, či je tento koncept skutočne jedinou schodnou cestou, pretože vlastníctvo krásneho športového auta vždy bolo a aj bude snom každého jedného chlapca a neskôr dospelého muža. Je však dobré pozrieť na vec objektívne a pouvažovať, či prenájom auta predsa len nie je výhodnejší a rozumnejší.

**Výhody**

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Základná myšlienka prenájmu, resp. operatívneho lízingu, je istota stabilných finančných nákladov na automobil a odbremenenie sa od všetkých tých starostí, ktoré súvisia s jeho vlastníctvom: servis, poistenia, dane a podobne. Náklady na prevádzku sú každý mesiac rovnaké, jedine rozdiel v nájazde a spotrebe paliva môže spraviť menšie rozdiely; V prípade prenájmu odpadávajú starosti s predajom starého a kúpou nového auta; jednoducho staré vymeníte za nové; Nadobudnutie nového auta vyžaduje veľa peňazí aj vtedy, keď ho lízujete. Za prenájom sa platí iba mesačný paušál, teda nemusíte mať pripravené tisíce eur bokom – stačí mať iba pravidelný príjem; Riešenie schodné pre mladých aj seniorov, ktorí by inak úver na nové auto nedostali; Prenájmom získate vždy nové auto, väčšinou v dobrej výbave. Na úver by ste si za rovnaké peniaze možno mohli dovoliť horšie alebo menej vybavené auto. **Nevýhody**

Operatívny lízing alebo prenájom automobilu stále nie je najlacnejší variant. Kúpa ojazdeného auta a využívanie ho až „do konca“ môže stále vychádzať lacnejšie; Porušenie podmienok prenájmu môže výjsť draho. Napríklad ročný nájazd do 12-tisíc kilometrov nie je úplne ideálny, denne môžete takéto auto jazdiť iba 33 kilometrov. Ak bývate 15 kilometrov od práce, už to môže byť problém. Ak budete chcieť od prenájmu ustúpiť skôr, ako to definuje zmluva, môžete opäť prerobiť; Spoluúčasť na prípadnom poškodení auta platíte aj vtedy, keď v rámci ceny prenájmu platíte havarijnú poistku. To sú ďalšie eventuálne náklady nad rámec; **A to najpodstatnejšie**: Keď si lízujete vlastné auto, po skončení splácania vám v rukách ostáva ako majetok. Už má síce menej ako polovičnú hodnotu v porovnaní s prvým dňom, ale aj to je niečo. Auto môžete jazdiť aj ďalej a platiť iba za servis, palivo, poistenia a dane, prípadne ho predať a použiť ako akontáciu na nové. Keď si budete auto prenajímať hoci aj desať rokov, na konci vám v rukách nezostáva vôbec nič. Ktorý z variantov preferujete vy? Osobné vlastníctvo alebo prenájom?

ZnačkaMini
ModelCooper
TypD
Rok výroby/modelový ročník2018
Dĺžka3 821 mm
Šírka1 727 mm
Výška1 414 mm
Rázvor2 495 mm
Prevádzková hmotnosť1 185 kg
Užitočné zaťaženie465 kg
Objem batožinového priestoru (min.)211 dm3
Objem batožinového priestoru (max.)731 dm3
Max. výkon85 kW (116 k) kW
Max. výkon pri4 000 ot./min
Max. krútiaci moment270 Nm
Max. krútiaci moment pri1 750 – 2 250 ot./min
Max. rýchlosť204 km/h
Zrýchlenie 0-100 km/h9,3 s
Palivonafta
Objem valcov1 496 cm3
Usporiadanie valcov50
Počet valcov3
Poháňaná nápravapredná
Typ prevodovkyautomatická
Počet prevodových stupňov7
Kombinovaná spotreba3,9 l/100 km
Emisie CO2hybrid (nafta+elektrina) g/km
Cena23 600 €/ 33 061 €

Pokračujte na ďalší príspevok »