Fotogaléria:Test: Škode Citigo chutí mesto

Vedľa autonómnych vozidiel sú najnovším hitom aj lietajúce autá. Na svoj AeroMobil si ale prví zákazníci budú musieť nejaký ten rok ešte počkať.


Jedná sa už o štvrtú verziu tohto projektu. Kým ale predchádzajúce verzie slúžili v prvom rade na testovanie, novinku si budú môcť kúpiť aj bežní smrteľníci s platnou leteckou licenciou PPL. Nová verzia prináša celú radu vylepšení. Asi najdôležitejšou informáciou pre zákazníkov je, že AeroMobil 4.0 spĺňa európske a americké bezpečnostné predpisy ako na ceste, tak aj vo vzduchu.

Z auta na lietadlo sa AeroMobil premení za menej ako 3 minúty. Štartovať na Starej Vajnorskej ale môcť nebudete, na rozbeh je potrebná vzletová dráha. Maximálnou rýchlosťou na ceste síce neohromí (160 km/h), vo vzduchu však budete môcť dosiahnuť až 360 km/h.

Výroba bude prebiehať v Bratislave. Zatiaľ je kapacitne možné vyrobiť približne 50 kusov ročne. Prvého lietajúceho auta spoločnosti sa ale maximálne vyrobí len 500 kusov. Ak vás už nebaví stáť v zápche a chceli by ste to s AeroMobilom skúsiť, budete si musieť pripraviť viac ako milión eur a dávku trpezlivosti. Prvé kusy dôjdu k zákazníkom až v roku 2020.

Pokračujte na ďalší príspevok »