Fotogaléria:Najsilnejší Chrobák v bojových farbách

Zabudnite na GLE 63 AMG, X6 M, či SQ7 TDI. V porovnaní s najnovším počinom Jeepu vyzerá aj dvanásťvalcové Bentley Bentayga ako dýchavičný štyridsiatnik.


Kedykoľvek si niekto pomyslí, že ukoristil titul najrýchlejšieho SUV, prídu Američania a vysvetlia všetkým, že kategória akcelerácie spadá pod ich kompetenciu. A v prípade, že ste hľadali najrýchlejšie SUV od americkej značky, hľadali ste asi skratku SRT. Tentokrát sa konštruktéri inšpirovali garážovou scénou. Namiesto vývoja nového motora, vyhodili starý a namontovali pod kapotu motor z model Dodge Challenger Hellcat.

Takže pod kapotu putoval 6,2-zlitrový kompresorom osemvalcový agregát s maximálnym výkonom 527 kW (717 k), ešte impozantnejší je údaj o krútiacom momente – 875 Nm. Plniaci tlak kompresora je 0,8 baru, ešte impozantnejší je maximálny tlak vo valcoch – 110 barov, ľudovo atmosfér. A teraz sa pripravte na najúchvatnejší údaj. Pri plnom výkone zhltne agregát Jeepu Grand Cherokee Trackhawk až 30 tisíc litrov vzduchu!

V praxi sa tieto parametre prejavia zrýchlením z 0 na 100 km/h za 3,6 sekundy a maximálnou rýchlosťou 290 km/h. A to znamená, že SRT Trackhawk najlepšie zrýchľujúcim SUV na svete. Iba o 10 km/h vyššiu maximálnu rýchlosť Bentley Bentayga. To všetko sú mimoriadne

Extrémnej porcii výkonu je prispôsobený podvozok, brzdy pochádzajú z regálov Brembo, zaujímavosťou je fakt, že zadné brzdy sú štvorpiestikové, predné majú šesť piestov. Aktívny podvozok dodala firma Bilstein. Vnútri čakajte tradičný komfort Jeepu Cherokee, s množstvom koženého čalúnenie a multimediálnym systémom U-Connect

Pokračujte na ďalší príspevok »