Fotogaléria:Detroit: Chevrolet Corvette

Posledná fáza vývoja prebieha za polárnym kruhom. Je to logické, veď je tam – 35 °C a dá sa tam pohodlne driftovať!


Nový športový fastback značky **Kia Stinger GT absolvuje posledné testy, či skôr skúšky správnosti za polárnym kruhom v mrazoch. V centre zimného testovania v Arjeplogu.** Opustil tak európsku testovaciu základňu spoločnosti na obávanom okruhu Nürburgring Nordschleife v Nemecku, aby ho jeho konštruktéri vystavili extrémnym teplotám hlboko pod bodom mrazu a ľadovým podmienkam severného Švédska. Je to vlastne posledná fáza vývoja, ktorá už len overí odolnosť i jazdné vlastnosti v tých najťažších podmienkach. V tomto prípade kladie Kia osobitý dôraz na jazdné vlastnosti, napokon označenie Gran Turismo zaväzuje.

![ZODuCw6Qh5I](http://img.youtube.com/vi/ZODuCw6Qh5I/0.jpg)

Stinger sa po zahájení predaja stane prvým sedanom od spoločnosti Kia dostupným s pohonom zadných alebo všetkých kolies. Systém pohonu všetkých kolies však favorizuje zadnú nápravu tak , aby sa zachovali agilné jazdné vlastnosti. Stará sa o to aj systém aktívneho rozdeľovanie krútiaceho momentu na náprave **(Dynamic Torque Vectoring Control), ktorý automaticky prenáša výkon i brzdnú silu na príslušné kolesá na udržanie smeru jazdy** v ostrých zákrutách či na klzkých povrchoch.

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Zákazníci, ktorí sa rozhodnú pre Stinger s pohonom zadnej nápravy, budú mať v rámci voliteľnej výbavy k dispozícii mechanický samosvorný diferenciál zaisťujúci maximálnu nastaviteľnosť riadenia – a tým i pôžitok z jazdy. **Pre modely Stinger GT s 3,3-litrovým motorom bude k dispozícii plne vprepínateľný systém elektronickej regulácie stability vozidla (ESC) a systém kontroly trakcie (TCS) v režime „Sport“.**

Albert Biermann, vedúci testovania vozidiel a vývoja vysokovýkonných verzií v spoločnosti Kia, pri tejto príležitosti uviedol: _„Testovanie tohto vozidla v takýchto extrémnych podmienkach nám umožňuje zamerať sa na stabilitu a predvídateľnosť, ktorú Stinger vodičom ponúka vo všetkých verziách a v akýchkoľvek jazdných podmienkach. Navyše je úplne zásadné, že tieto testy nám umožnia vyvinúť automobil, ktorý si ponechá jazdnú príťažlivosť, akú zákazníci hľadajú pri športových sedanoch. Chceme, aby si nadšení vodiči mohli užiť vzrušenie z jazdy vo svojom vozidle Stinger v akýchkoľvek podmienkach bez toho, aby museli robiť ústupky voči bezpečnosti.“_

Zimný testovací režim spoločnosti Kia taktiež zaručí odolnosť modelu Stinger, nakoľko teploty klesajúce až na -35°C dávajú automobilke príležitosť vyskúšať každú súčiastku vozidla v tých najextrémnejších podmienkach. Model Stinger ponúkne svojim majiteľom rovnaké špičkové záručné podmienky ako ostatné bežné modely od spoločnosti Kia, a to na všetkých trhoch, na ktoré sa bude dodávať.

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Pre model Stinger budú k dispozícii tri motory v závislosti od konkrétneho trhu. Najvýkonnejšou pohonnou jednotkou je **3,3-litrový zážihový motor V6 s najvyšším výkonom 370 k a krútiacim momentom 510 Nm.** Stinger s týmto motorom dokáže zrýchliť **z 0 na 100 km/h už za 5,1 sekundy,** čo z neho robí vôbec najrýchlejšie akcelerujúce sériové vozidlo v dejinách značky Kia. Do modelu Stinger sa ďalej dodáva preplňovaný **2,0-litrový štvorvalec s maximálnym výkonom 255 k a krútiacim momentom 353 Nm.** Tretím motorom je **2,2-litrový turbodiesel, ktorým by mala byť podľa predpokladov vybavená väčšina modelov Stinger predaných v Európe. Tento agregát dosiahne najvyšší výkon 200 k a krútiaci moment 440 Nm.** Všetky motory sú štandardne vybavené 8-stupňovou automatickou prevodovkou.

Pokračujte na ďalší príspevok »



Vyberáme najlepšiu verziu

Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX!