Fotogaléria:Paríž: VW v znamení Golfu

Myslíte si, že adaptívne svetlomety sú zárukou dobrého osvetlenia? Mnohé v teste prepadli!


Svetlá sú neodmysliteľnou súčasťou bezpečnej jazdy. Nielenže osvetľujú priestor pred autom, ale upozornia ostatných v premávke na vašu prítomnosť. Kým v minulosti sa svetlometom nevenovala veľká pozornosť, dnes azda každá automobilka vyvíja a predstavuje nové technológie z oblasti osvetlenia. Sú nimi tak posadnutí, že v súčasnosti tvoria základ reklamných kampaní pri prezentovaní nových modelov.

Väčšina z nás môže predpokladať, že skúmať kvalitu svetlometov je v dnešnej dobe stratou času. To sa nedá povedať o americkej IIHS, ktorej bezpečnostné testy často pokazia renomé nie jednej automobilky.

Tentokrát si IIHS doslova „posvietila“ až na 31 áut, pri ktorých sa technici zamerali práve na funkčnosť predných svetlometov. Pri autách s voliteľnými svetlometmi dokonca porovnávali základné svetlomety s príplatkovými. Dohromady vzniklo 82 rôznych variácií, z ktorých sa ako dobré ukázali byť svetlomety jediného modelu.

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Inzercia

V rámci testu sa merala svietivosť až do vzdialenosti, kde mal lúč hodnotu 5 luxov, a to vo výške 25 centimetrov nad zemou. Svietivosť sa merala nielen v priamom smere, ale aj v zákrutách. Plusové body získali svetlomety za adaptívnu funkciu.

Víťazom sa stala Toyota Prius +, ktorá aj pri rýchlosti 112 km/h poskytne vodičovi dostatok času na identifikáciu prípadnej prekážky na vozovke. V inom vozidle, ktoré by bolo vybavené konvenčnými halogénovými svetlami, by jeho vodič musel ísť o 32 km/h pomalšie. Najviac sklamalo prémiové BMW 3 so základnými halogénovými svetlometmi, ktoré by pre bezpečné vyhnutie sa prekážke nemohlo prekročiť rýchlosť 56 km/h.

Sklamali aj moderné adaptívne svetlomety v novom Mercedese triedy C, ktoré dostali veľmi zlé hodnotenie. Prekvapením boli základné halogénové svetlomety Hondy Accord, ktoré v hodnotení „predbehli“ aj modernejšiu technológiu LED a umiestnili sa na druhom mieste.

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Pokračujte na ďalší príspevok »



Vyberáme najlepšiu verziu

Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX!