Fotogaléria:Luxusný mikrobus Ford Tourneo Custom

Nedávno zverejnený patent od Google ukazuje, akým spôsobom môže autonómne riadené auto detekovať smerovku v reálnej premávke.


Detektor smeroviek okoloidúcich áut nie je jediným patentom spoločnosti Google. Okrem toho došlo k registrácii viacerých snímačov, ktoré sú schopné identifikovať nerovnosti na ceste či rozlíšiť rôzne druhy dopravných prostriedkov. K registrácii patentu došlo už v roku 2013, no tamojší patentový úrad ich zverejnil až začiatkom apríla.

Patent spoločnosti Google využíva kameru na čelnom skle, ktorá nepretržite skenuje dopravnú situáciu na ceste. Vďaka krátkemu času expozície, je kamera schopná detekovať zmeny svetelných podmienok a odhaliť tak blikanie smerovky. Táto technológia by ďalej porovnávala zmeny farieb v zadnej časti okoloidúceho vozidla. Podľa oscilácie svetla by softvér dokázal rozlíšiť aj to, či chce vodič zmeniť smer, alebo sa jedná o výstražné zapnutie smerových svetiel.

Autonómne vozidlá potrebujú tento druh technológií, pokiaľ chcú prežiť vo svete, kde sú stále v menšine. Identifikátor smeroviek by tak dal celému systému ďalšie varovanie navyše o tom, čo sa deje v okolí vozidla a pomôže tak predísť prípadnej kolízii.

V budúcnosti je pravdepodobné, že taxislužby zamenia vodičov za autonómne vozidlá. Teraz je však potrebné presvedčiť ľudí o bezpečnosti podobných vozidiel a podobné patenty tomu len napomáhajú.

Pokračujte na ďalší príspevok »



Vyberáme najlepšiu verziu

Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX!