Fotogaléria:Poznáme nový Ford Mondeo!

Citroën si chce so svojím novým vanom trúfnuť aj na VW Transporter.


Píše sa rok 1996. Predstavte si, že ste generálnym riaditeľom nadnárodnej spoločnosti a prišiel čas si vybrať nové služobné auto. S najväčšou pravdepodobnosťou by ste začali listovať v katalógu značky Mercedes či BMW a obdivovať ich elektrickú výbavu a technologickú vyspelosť. Hračky ako vyhrievanie sedadiel, automatické dovieranie dverí, elektricky ovládané sedadlá, zrkadlá či telefón by ste v iných kategóriách tej doby hľadali márne. Určite by nikoho nenapadlo hľadať podobné vymoženosti v dodávke. Dnes, o 20 rokov neskôr, môžeme nájsť na stole pána generálneho riaditeľa trochu iný druh vozidla ako je luxusná limuzína.

Vo svete, v ktorom hlavnú úlohu zohráva práve čas si nemôže každý dovoliť strácať drahocenné minúty jazdou v aute. Automobilky to vedia a svoje dodávky začali meniť na pojazdné kancelárie s konferenčným stolíkom, luxusnými sedadlami a najmodernejšou výbavou akú môžeme nájsť aj v limuzínach vyšších tried. Kúsok z koláča by chcel aj Citroën, ktorý na blížiacom sa autosalóne v Ženeve ukáže svetu vlastnú predstavu pojazdnej kancelárie.

Citroën SpaceTourer, tak ako VW Transporter či Mercedes triedy V, bude všestranným autom. Jeho cieľom bude zaujať čo najširšiu skupinu záujemcov o podobné vozidlo. Ponúkne až tri veľkostné verzie, ktoré sa budú líšiť celkovou dĺžkou, rázvorom a prevismi – XS (4,60 m), M (4,95 m) a XL (5,30 m). Najkratší SpaceTourer zaujme hlavne taxikárov. Na dĺžku má len 4,6 metra a ponúkne až 9 miest na sedenie, čo v úzkych uličkách miest pomôže pri manévrovaní. Vďaka výške 1,9 metra nebudú ani podzemné parkoviská problémom.

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Exteriér môžeme označiť za funkčný. Po bokoch sa nachádzajú posuvné dvere, ktoré je možné otvárať diaľkovo, alebo prejdením nohou pod zadným nárazníkom.

V interiéri ponúkne kvalitné materiály a bohatú výbavu, ktorú mu môžu závidieť aj niektoré osobné autá. Palubnej doske dominuje 7-palcový dotykový displej s navigáciou. Ten podporuje aj funkciu Mirror Screen. Tá umožňuje premietať obraz vášho mobilného telefónu na displej. Zaujímavosťou je Head-up displej. Ten poskytuje vodičovi informácie o rýchlosti, nastavení tempomatu či navigačné pokyny. Nechýba ani automatické prepínanie diaľkových svetlometov a množstvo bezpečnostných asistentov. Môžeme spomenúť asistent pred neúmyselným opustením jazdného pruhu, automatické brzdenie či adaptívny tempomat. Aj to napomohlo Citroënu k získaniu piatich hviezdičiek v nárazových testoch EuroNCAP.

Pod kapotou sa objaví pätica naftových motorov s objemom 2,0 a 1,6 litra. Tie budú spriahnuté buď so 6-stupňovou manuálnou, robotizovanou alebo automatickou prevodovkou. Nízkym hodnotám CO2 napomáha aj použitie technickej močoviny AdBlue, s ktorou si SpaceTourer vystačí na 15 000 km.

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Citroën ponúkne 4 verzie vybavenia. SpaceTourer Feel a SpaceTourer Shine, v 5, 7 alebo 8 miestnej konfigurácii, sú primárne určené pre viacčlenné rodiny. Deväť miest ponúkne verzia Business a vrcholom ponuky má byť verzia Business Lounge, ktorá sa môže premeniť na pojazdnú kanceláriu so štyrmi samostatnými sedadlami otočenými proti sebe a posuvným sklopným stolíkom.

Pokračujte na ďalší príspevok »