Fotogaléria:VW Amarok – tvrdý pracant

Tohtoročná autoshow v LA sa vyznačuje množstvom noviniek s otváracou strechou.


V metropole neďaleko Silicon Valley sa už od roku 1907 stretávajú výrobcovia automobilov s cieľom zaujať čo najväčšiu skupinu odbornej i laickej verejnosti. Keďže však hovoríme o Kalifornii, vplyvnom meste bez hraníc, automobilky sa na tejto pôde rady poriadne predvedú. Pozreli sme sa za vás na tie najvýznamnejšie novinky.

Azda najväčšou premiérou v globálnom meradle by pre nadšenca mohol byť nový Fiat 124. Tento kabriolet, vyvinutý ako joint-venture s Mazdou MX-5 by mal disponovať rovnakou konštrukciou, avšak úplne iným motorom. Ten pochádza – narozdiel od atmosférického dvojlitra Mazdy – z prepĺňanej 500 Abarth a má objem 1.4 litra, výkon ľahko cez stovku kilowattov a 240 Nm.

Nezaháľala však ani ostatná európska produkcia. Audi uviedlo svoju RS7 performance, ktorá bude spolu s RS6 Avant performance dopĺňať ponuku diaľničných rakiet. Poslúži jej k tomu modifikovaný, štvorlitrový osemvalec TFSI s turbom, ktorý po novom zvládne až 445 kilowattov (605 hp), doprevádzaných zborom 700 newtonmetrov, pridáva však aj overboost, v rámci ktorého povýši krátkodobo na 750 newtonmetrov.

A v Nemecku ešte chvíľu zostaneme. Volkswagen Beetle Dune je príkladom vozidla pre voľný čas – značka: Pláž v okolí bydliska výhodou. V zásade však nejde o nič iné, len o tri centimetre zodvihnutý Beetle. Nemení sa ani koncepcia pohonu, ani technické údaje, na trh príde v roku 2016 – a rovno aj ako kabriolet. V ponuke bude so špeciálnymi polepmi a oplastovaním a v troch farbách – pieskovo žltej, bielej či čiernej.

V Los Angeles si svoju premiéru odbil aj [Range Rover Evoque Convertible](http://www.autoviny.sk/novinky/16464-range-rover-evoque-prisiel-o-strechu). USA je však veľmi zaujímavým trhom aj pre Japoncov – a konkrétne aj z Hondy, ktorí tu uviedli nový Civic Coupé. Tá svojím vzhľadom pripomína skôr model CR-Z, disponuje nižšou strechou a agresívnejším vzhľadom ako aktuálny hatchback, ponúka však podobné motory ako štandardný americký Civic – Dvojlitrový atmosférický štvorvalec, alebo novú, prepĺňanú jednapäťku.

Nemenej japonská Mazda predstavila veľký crossover CX-9. Atraktívnemu dizajnovému jazyku Kodo supluje nový, 2.5-litrový prepĺňaný štvorvalec SKYACTIV-G. K jeho výkonu mu dopomáha vysoký kompresný pomer, k rýchlym reakciám zasa chladenie EGR sústavy. A že nie je najmenší – 169 kilowattov a 420 newtonmetrov. Neviem ako vy, no my ho už vidíme v „šesťke“ MPS…

Pokračujte na ďalší príspevok »