Fotogaléria:V Číne ocenili Peugeot RCZ

Štvordverový kabriolet Kia či Mazda MX-5 Speedster, SEMA nesklamala ani tento rok.


Každý správny „tuner“ by mal poznať práve túto skratku. Specialty Equipment Market Association je asociácia, ktorá združuje úpravcov automobilov a výrobcov aftermarketových dielcov pre automobily. To síce neznie až tak vzrušujúco, no pre nás podstatný je fakt, že každoročne usporiada veľtrh SEMA show, ktorý za svoje miesto berie už od roku 1967 mesto hriechu, Las Vegas. My sme sa pokúsili pozrieť práve na tie vozidlá, ktoré by stáli za hriech.

**Kia A1A Optima**

Že nápad postaviť štvordverový kabriolet na báze Kia Optima, osadiť ho chrómovými diskami a nalakovať na nebíčkovú modrú znie skôr ako drogový úlet, je úpravcom z LUX Motorwerks asi ukradnuté. Vozidlo je samozrejme spevnené dodatočnými výstužami karosérie a poháňa ho dvojlitrový prepĺňaný benzínový agregát so 183 kilowattmi (245 konskými silami).

A ak by náhodou. Premýšľate, ako dokázali v Kii vyriešiť uchytenie zadných dverí bez B-stĺpika? Jednoducho. Ako by to nestačilo, zadné dvere sa otvárajú proti smeru jazdy…

**Hennessey Venom GT**

Venom od Hennessey je nám všetkým už relatívne známy pojem. Na tento rok si však pripravil mnoho nového. Napríklad krásnych 154 kilowattov (207 koní) navyše! Vďaka použitiu E85 sa mohol zvýšiť plniaci tlak motora a výkon vyletel na neuveriteľných 1082 kW (1451 konských síl) pri 7200 otáčkach za minútu. Hennessey predstavuje aj upravený Ford Mustang a Raptor.

Inzercia

Inzercia

Inzercia

**Chevrolet COPO Camaro**

Camará upravené na „štvrťmíle“ sa nevyskytujú v ponuke Chevroletu prvým rokom. V skutočnosti majú za sebou dlhú tradíciu a nesú názov COPO -„Central Office Production Order“.

Inzercia

Inzercia

Tentoraz ponúka Chevrolet na výber medzi tromi verziami svojho dragsteru. Všetky sú vybavené „vé-osmičkami“, no len jedna je prepĺňaná. O prenos energie na cestu sa stará špeciálne vyvinutá, trojstupňová automatická prevodovka a obrovské zadné kolesá.

**2016 Shelby F-150**

Shelby, to nie sú len roadstery, upravené Mustangy a známa „Eleanor“ zo strieborného plátna. Najnovší prírastok do rodiny Shelby je napokon skutočný formát – legendárny Ford F-150. Ide o limitovanú edíciu 500 kusov, predávaných buď s V8 s výkonom 299 kW (401 koní), alebo prepĺňaným agregátom s výkonom 529 kW (710 koní). Okrem toho sa zmenila aj vizáž vozidla, pribudli aerodynamické prvky a rýchle pruhy. Oficiálne bude v predaji už čoskoro, za cenu od 85 495 do 98 995 dolárov.

**1993 Acura Legend „Ludacris“**

Honda – alebo tiež Acura – Legend nie je v automobilovom svete žiadnou novinkou. A ak sa bavíme o jej prvej generácii, ide o záležitosť dávno prekonanú. Americký rapper Ludacris však aj napriek svojmu bohatstvu v jednej jazdí a na svoj posledný album Ludaversal ju nechal aj vyfotiť vedľa súkromného tryskáča.

Jeho Legend však mala haváriu, a vtedy sa do veci pustilo oficiálne zastúpenie Acury, aby dostali rapperove auto do poriadku. Okrem kompletnej generálky dostal automobil kolesá Rays, o dva palce znížený podvozok a set pneumatík Bridgestone 215/40. Výsledok tvorí vzhľadovo snáď najvyváženejšie auto tohtoročnej SEMA Show.

**Mazda Miata Speedster**

Mazda na americkej pôde rozhodne nezaháľala a pripravila hneď niekoľko konceptov. Ten najúdernejší niesol názov Miata Speedster a nejde o nič menšie, než odľahčenú a vkusne upravenú novinku MX-5. O úsporu neodpruženej hmotnosti sa stará set kolies Rays Extreme Gram Lights v pneumatikách Kumho, zavesené na komponentoch firmy K&W. Tá odpružená je zaistená niekoľkými dielcami karosérie vyrobenými z uhlíkových kompozitov, ľahké materiály boli použité aj v kabíne, ktorú nechráni žiadne čelné sklo. Nechýbajú ani bezpečnostné oblúky v prípade prevrátenia automobilu.

**SKJ Customs T2 Bus**

Tak toto je skutočná nálož. Vari neexistuje človek, ktorý by nevidel podobnú karikatúru staručkého T2 od Volkswagenu. No v SKJ Customs sa rozhodli podobné monštrum prevteliť do skutočnosti!

O to viac poteší fakt, že vozidlo je plne pojazdné. Jazdí na upravenom ráme pôvodnej T2 a poháňa ho základ jej plochého štvorvalca. Všetko ostatné, vrátane karosérie a prepĺňania vyrobili chlapci zo SKJ takpovediac zo vzduchu. Do vozidla sa vstupuje prednou odklápateľnou časťou, ako je to napríklad u BMW Isetta alebo bočnými dverami na strane spolujazdca. My len skutočne nevieme, či by sme do automobilu s takým motorom a rázvorom vstupovali…

![trevse_thKs](http://img.youtube.com/vi/trevse_thKs/0.jpg)

Pokračujte na ďalší príspevok »