Fotogaléria:Cestopis: Orkneje

Superluxusné SUV Bentley je tu a nešetrí superlatívmi. Pri jeho predstavení zazneli slová ako najrýchlejší, najsilnejší, najluxusnejší … a tiež najdrahší.


Sú to už tri roky, kedy Bentley prekvapil svojim konceptom luxusného SUV s neromantickým názvom EXP 9 F. Teraz prichádza dlho očakávaná sériová podoba vozidla, ktoré by sa rado stalo kráľom všetkých SUV. Volá sa Bentley Bentayga a bude sa zrejme jednať o najdrahšie SUV, aké možno vôbec teraz kúpiť.

V Nemecku sa bude Bentayga predávať za cenu od 208 500 eur a prekoná tak aj Mercedes-Benz G65 AMG či Range Rover SV Autobiography, ktoré vyjdú predsa len o pár tisíc eur lacnejšie.

Cena však nie je jediným extrémom, ktorým sa Bentayga vyznačuje. Novinka bude rovno tiež najsilnejším a najrýchlejším SUV na trhu, vďaka inštalácii nového preplňovaného dvanásťvalca 6.0 TSI W12. Mamutí výkon 447 kW a krútiaci moment 900 Nm vystrelí 2,4 tony ťažký automobil z 0 na 100 za 4,1 sekundy a najvyššia rýchlosť v podaní SUV od Bentley znamená hodnotu 301 km/h.

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Bentayga sa oficiálne stáva najrýchlejším SUV a tiež jediným vozidlom triedy, ktorý pokorí hranicu 300 km/h. Doterajší rýchlostný rekordman Porsche Cayenne Turbo S je o celých 17 km/h pomalší …

Samozrejmosťou je pohon všetkých kolies, ktorý obstaráva ústrojenstvo skladajúce sa z 8 stupňovej automatickej prevodovky ZF a medzinápravového diferenciálu Torsen. Adaptívny podvozok využíva vzduchové odpruženie a má tiež aktívne stabilizátory. Nechýba ani asistent pre jazdu v teréne.

Aj v prípade SUV je primárnym cieľom Bentley ponúknuť maximálny luxus pre posádku. Štandardne štvormiestna kabína ponúka všetky možné vymoženosti, ktoré by ste v automobile tejto triedy očakávali. Len pre ilustráciu, predné sedadlá sú nastaviteľné v 22 smeroch a ponúknu šesť programov masážnej funkcie. S audiosystémom s výkonom takmer 2 kW sa Bentayga premení v malú koncertnú sieň a vy si v obklopení vybranej kože a dreva môžete vychutnávať nerušenú plavbu krajinou.

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Bentayga teraz zamieri na autosalón vo Frankufurte a začiatkom budúceho roka tiež k svojim zákazníkom. Najluxusnejšia trieda SUV je teraz v móde, a tak si novinka od Bentley svoju jedinečnosť nebude užívať priliš dlho. Na ceste sú už nemenej exkluzívni konkurenti v podobe Lamborghini Urus, Astonu Martin DBX a Maserati Levante. Výrobu SUV s pracovným názvom Project Cullinan chystá dokonca aj Rolls-Royce.

Inzercia

Inzercia

Pokračujte na ďalší príspevok »