Fotogaléria:TEST: Kia Soul 1.6 CVVT

Nová generácia Mini Clubman vyrástla na dĺžku o 32 cm a ponúkne podstatne praktickejší priestor a až 1 250 dm3 v batožinovom priestore.


Okrem toho čaká na záujemcov ešte modifikovný vzhľad a zmena architektúry karosérie vzhľadom na predchodcu. Nový Clubman nemá totiž tri asymetricky situované dvete po stranách karosérie ako tomu bolo doteraz, no dostal štyri plnohodnotné, plus pár zadných dverí. Na dĺžku oproti hatchbacku narástol o 270 milimetrov na celkových 4 253 milimetrov, na šírku o 90 milimetrov a rázvor sa pretiahol o rovných sto milimetrov.

Na trh sa uvádza nový Clubman v troch motorizáciách: MINI Cooper D Clubman, MINI Cooper Clubman a MINI Cooper S Clubman. Dieslofilovia sa môžu tešiť na nový, 110-kilowattový naftový štvorvalec so spotrebou okolo 4,1 – 4,4 l/100 km, slabší benzínový agregát vytlačí zo svojich troch valcov rovných 100 kilowattov pri spotrebe 5,1 litra na sto kilometrov a Cooper S sa so svojimi 141 kilowattmi nestratí ani v svižnejšej spoločnosti, pričom si nepotiahne viac ako 6,3 litra na sto kilometrov. Štandardne prebieha prenos energie na predné kolesá cez 6-stupňovú manuálnu prevodovku, po prvýkrát je voliteľný osemstupňový automat Steptronic (Cooper S a Cooper D).

Štandardne je MINI vybavené Dynamickou kontrolou stability (DSC) a Dynamickou kontrolou trakcie (DTC) a Elektronickou uzávierkou diferenciálu (EDLC). Za samozrejmosť môžeme považovať aj 16-palcové disky z ľahkých zliatín, voliteľne zväčšiteľné až na 19 palcov. Nový je tiež MINI Head-Up Display, parkovací asistent so zadnou kamerou a aktívny tempomat s núdzovým brzdením v prípade kolízie s chodcom.

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Do základnej výbavy si tiež vieme pripočítať položky ako klimatizáciu, rádio s USB rozhraním a AUX-IN prípojkou, Bluetooth hands-free, dažďový senzor s kontrolou diaľkových svetlometov a elektronická ručná brzda. Voliteľne prichádza MINI s takmer kompletným osvetlením LED, novinkou je tiež MINI Excitement Package s LED vnútorným a okolitým osvetlením. Ponúkne tiež napríklad bezdotykové otváranie zadných dverí alebo panoramatickú strechu.

Nemôžeme zabudnúť ani na široké možnosti individualizácie. Práve tu MINI stále bezkonkurenčne boduje. Pakety ako John Cooper Works Aerodynamics Kit, Chrome Line a MINI Yours útočia na pero zákazníka pri vypisovaní faktúry celkom efektívne. Podobne ako množstvo farebných kombinácií a spomínaných rôznych štýlov kolies.

Nové MINI Clubman je, rovnako ako jeho cieľová skupina, zamerané predovšetkým na konektivitu a kvalitný infotainmentový systém. K dispozícii je množstvo aplikácií, ktoré si zákazník môže nainštalovať prostredníctvom smarrtfónu priamo do auta, samozrejmosťou je on-line pripojenie a čoraz rozšírenejšou novinkou je funkcia núdzového volania MINI TeleServices so zabudovanou SIM kartou.

Pokračujte na ďalší príspevok »