Fotogaléria:Ženeva 2009: Nissan Qazana

Opel ukázal svetlá novej generácie modelu Astra. IntelliLux LED s vypínateľnými segmentmi využíva podobnú technológiu ako Matrix LED od Audi.


Svetovej premiéry sa táto inovácia dočká 17. – 27. septembra na autosalóne IAA Frankfurt Motor Show. A ako to celé funguje? Ide o systém osvetlenia skladajúci sa zo šestnástich LED segmentov, prispôsobujúcich intenzitu a dĺžku osvetlenej časti vozovky okolnostiam, prostrediu a doprave. Osem nezávislých segmentov na každej strane vozidla pracuje v kooperácii s prednou kamerou Opel Eye, ktorá dokáže rozpoznať pohybujúci sa svetelný zdroj v protismere a na základe vyhodnotených údajov potom postupne vypínať a zapínať segmenty, ktoré by mohli protiidúceho vodiča oslepovať.

Systém tiež vie rozpoznať kedy je v meste a kedy sa naopak pohybuje v neobývaných oblastiach, aby mohol automaticky regulovať intenzitu svetla. Doteraz podobné systémy boli dostupné, no len v luxusnejších segmentoch. Opel ale predsa drží technologické prvenstvo – zatiaľ čo v luxusnejších automobiloch systém spolupracuje s navigáciou, ktorá sa nemusí objavovať v nižších výbavách modelu Astra, tu musí systém pracovať autonómne na základe vyhodnotených údajov. Permanentne zapnutá najväčšia možná intenzita osvetlenia vykazuje podľa štúdií zníženie reakčnej vzdialenosti na objekt pri rýchlosti 80 km/h o tridsať až štyridsať metrov, čo znamená približne jeden a pol sekundy viac pre potrebné konanie za volantom.

Novinka však nepoteší len vodičov, ale tiež dizajnérov. LED svetlá sú oveľa trvácnejšie ako bežné halogénové či bi-xenónové svetlomety. Skladajú sa z menších, tvarovateľnejších segmentov a tak dávajú viac priestoru pre rôzne vzhľadové variácie.

Pokračujte na ďalší príspevok »



Predstavujeme AUDI Q6 e-tron: Technologický skok

  • Toto nie je vylepšenie, ani evolúcia. Audi Q6 e-tron predstavuje úplne novú generáciu elektromobilov Audi.

     Nová platforma, nový dizajn, nové technológie, nové riešenia. Také významné, že budú základnými stavebnými kameňmi pre Audi ešte na mnoho ďalších rokov.  Model Q6 e-tron je priekopníkom, ktorý prináša tieto riešenia ako úplne prvý.
  • SERVIS

    Inovatívny rad legálnych žiaroviek OSRAM NIGHT BREAKER® LED W5W je dostupný už aj na Slovensku

  • ams OSRAM, svetový líder v oblasti optických riešení, rozšíril rodinu na Slovensku legálnych LED žiaroviek OSRAM NIGHT BREAKER® LED o žiarovku W5W.

     Osvedčenie Ministerstva dopravy SR o vnútroštátnom typovom schválení komponentu je aktuálne udelené pre náhradné LED svetelné zdroje typu: H1-LED, H4-LED, H7-LED, H7-LED (24 V), a novo aj pre W5W-LED.