Fotogaléria:Jazdená: Alfa Romeo 147

V konzorciu Euro NCAP poslali proti stene ďalšiu sériu automobilov a tentoraz sa medzi šťastnými ocitla celkom rôznorodá štvorica vozidiel.


Figuríny okúsili bezpečnosť vo vozidlách Suzuki Vitara, Renault Espace, Fiat 500X a Mazda 2. Vzornými žiakmi sa pre teraz stávajú Suzuki Vitara a Renault Espace. Oba automobily vykázali vynikajúce výsledky v ochrane pasažierov vo všetkých radoch sedadiel – Renault však dokázal ochrániť nohy spolujazdca pri čiastočne prekrytom náraze iba priemerne, tak isto ako utrpel hrudník vodiča pri náraze bočnom. Inžinieri ohodnotili zranenia figurín na 82%, zatiaľ čo Vitaru si vynachválili až na 89%. Deti takmer neplakali, o čom svedčí výsledok 89% pre Renault a 85% pre Suzuki. Vitara je tiež ohľaduplnejšia k chodcom, za čo získala 76%. V tejto oblasti sa Espace dostal na 70%.

I tak ale Francúzi dokázali dohnať všetky straty záplavou asistenčných systémov. Espace tu získal až 80%, zatiaľ čo Vitara utrpela absenciou asistentu udržania jazdného pruhu ako v štandardnej výbave, tak i za príplatok – čím si vyslúžila slabších, ale i tak dôstojných 75%. Celkovo si táto dvojica odniesla najvyššie možné ohodnotenie piatich hviezdičiek.

Horšie, vyšli z testu Fiat 500X a Mazda 2 s celkovými štyrmi hviezdičkami. Za ochranu dospelých pasažierov získali zhodných 86%. Najmä slabšou ochranou pri náraze zozadu potom utrpela Mazda, ktorá si za ochranu detského osadenstva odniesla 78% – narozdiel od Fiatu, ktorý si pripísal na účet 85%.

Mazda sa však ukázala ako prívetivejšia k chodcom. Peších účastníkov cestnej premávky dokázala ochrániť na 84%, zatiaľ čo Talian získal o desať percent menej. Za prvky aktívnej bezpečnosti boli napokon obe autá ohodnotené zhodne, a to hodnotou 64%. Mazde prihoršila absencia brzdového asistentu v medzimestských rýchlostiach. Fiat túto možnosť ponúka, no keďže nepredpokladá jeho osadenie v najpredávanejších variantách vozidla, výbava sa vymyká referenčnej vzorke a teda nemohla byť konzorciom Euro NCAP akceptovaná.

Model

Ochrana dospelých

Ochrana detí

Ochrana chodcov

Inzercia

Inzercia

Prvky aktívnej bezpečnosti

Výsledok

Suzuki Vitara

89%

85%

76%

75%

\*\*\*\*\*

Renault Espace

82%

89%

70%

80%

\*\*\*\*\*

Mazda 2

86%

78%

84%

64%

\*\*\*\*

Fiat 500X

86%

85%

74%

64%

\*\*\*\*

Pokračujte na ďalší príspevok »



Vyberáme najlepšiu verziu

Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX!