Fotogaléria:Ženeva 2009: Audi A4 allroad quattro

Ak nechcete, aby vás na ceste dokázalo niečo prekvapiť, určite pouvažujte nad týmto modelom.


Vozidlá Ford zo série F-Series sú najpredávanejšie pick-upy všetkých čias, tie z radu Super Duty sú ešte väčšie než pick-upy klasických rozmerov a podľa verzie môže dosahovať ich dĺžka až 6,7 metra. Nečudo, že jeho zjav budí nevídaný rešpekt. Super-Duty sa ponúka aj ako šasi, na základe ktorej je možné postaviť napríklad obytné rekreačné vozidlo. V Európe sa na podobné účely používa napríklad Fiat Ducato alebo Mercedes Sprinter. US Specialty, v skratke USSV je firma z Kalifornie, ktorá sa zaoberá prestavbou vozidiel a postarala sa aj o vznik modelu Rhino. Ako základ poslúžil Super Duty-F 450/550, ktorý má poháňanú zadnú nápravu s dvojmontážou kolies.

Keďže dvojmontáž kolies na zadnej náprave nie práve opticky najlepšia pre tento konkrétny druh vozidla, tak sa konštruktéri rozhodli pre jeden trik – namontovať na každej strane iba vonkajšie kolesá. Taktiež museli zväčšiť aj rozchod kolies prednej nápravy, aby bol zhodný so zadnou nápravou. Celkový výsledok je impozantný. Bez spätných zrkadiel je Rhino široký 2,44 metra. Na takto upravený podvozok umiestnila USSV hranatú karosériu, ktorá pripomína vzhľadom zásahové vozidlo špeciálnych jednotiek.

Napriek vojenskému výzoru bol Rhino zhotovený z bežného plechu a nemá v sebe zabudované žiadne ochranné pancierové prvky. Vďaka tomu si ustrážil svoju hmotnosť, navonok však pôsobí veľmi robustne. Rhino GX s výškou 2,26 metra a dĺžkou 6,10 metra je posadený na masívnych offroadových pneumatikách s úctyhodným rozmerom 38×15,5 R 20. Tie mu spolu s rázvorom kolies 3,6 metra poskytujú aj dostatočnú svetlú výšku. Aby sa vôbec tento obor mohol rozbehnúť, musí ho predsa len poháňať niečo mocnejšie s vyšším krútiacim momentom. Tu výrobca stavil na atmosférický desaťvalec namiesto motora s turbodúchadlom. Objem motora je 6,8 litra a dodáva ho Ford. Má postačujúci výkon 362 koní a krútiaci moment 620 Nm. Spriahnutý je s päťstupňovou prevodovkou a kŕmený bude z nádrže s objemom 151 litrov.

USSV sa ešte nevyjadrila k cene, za ktorú chce ponúkať ich Nosorožca. Dokonca nepredviedli ani len jeho interiér. Ale jedno je isté, kabínu mu poskytne Ford a ten určite nebude šetriť na luxusných prvkoch akými sú kožený interiér a množstvo zábavnej elektroniky.

Pokračujte na ďalší príspevok »



Predstavujeme AUDI Q6 e-tron: Technologický skok

  • Toto nie je vylepšenie, ani evolúcia. Audi Q6 e-tron predstavuje úplne novú generáciu elektromobilov Audi.

     Nová platforma, nový dizajn, nové technológie, nové riešenia. Také významné, že budú základnými stavebnými kameňmi pre Audi ešte na mnoho ďalších rokov.  Model Q6 e-tron je priekopníkom, ktorý prináša tieto riešenia ako úplne prvý.
  • SERVIS

    Inovatívny rad legálnych žiaroviek OSRAM NIGHT BREAKER® LED W5W je dostupný už aj na Slovensku

  • ams OSRAM, svetový líder v oblasti optických riešení, rozšíril rodinu na Slovensku legálnych LED žiaroviek OSRAM NIGHT BREAKER® LED o žiarovku W5W.

     Osvedčenie Ministerstva dopravy SR o vnútroštátnom typovom schválení komponentu je aktuálne udelené pre náhradné LED svetelné zdroje typu: H1-LED, H4-LED, H7-LED, H7-LED (24 V), a novo aj pre W5W-LED.