Fotogaléria:TEST: Dodge Journey 2.0 CRD

Škoda Fabia R5 nahrádza úspešnú S2000 a vracia sa na pretekárske trate. Po prvýkrát sa predstaví tento víkend na Rallye Šumava Klatovy.


Za volantom bude sedieť špičkový pilot Jan Kopecký, minuloročný víťaz Ázijsko-pacifického šampionátu. Začiatkom apríla dala medzinárodná automobilová federácia FIA, najvyššia autorita motoristického športu, zelenú pre novú Škodu Fabia R5.

Najväčšou zmenou je nový preplňovaný motor 1,6 l, ktorý spĺňa prísne kritéria FIA. Pohonná jednotka s objemom 1 620 cm3 má výkon 205 kW (279 koní) pri 4 750 otáčkach, v rovnakom momente dosahuje aj maximum krútiaceho momentu 420 Nm. Motor spotrebuje pri pretekovom tempu 0,6 litra paliva na každý kilometra, priemer teda činí zhruba 60 l/100 km Výkon bude prenášať na všetky štyri kolesá pomocou sekvenčnej päťstupňovej prevodovky. Neľahké trate budú zdolávať vzpery McPherson. Hmotnosť bude presne na hranici limitu FIA, teda 1230 kg.

Okrem Majstrovstiev Českej republiky v rely (MMČR), sa nový špeciál v priebehu sezóny objaví aj v ázijsko-pacifickom šampionáte, ktorého finále sa uskutoční na silnom trhu v Číne. Za volant sa v tomto šampionáte posadí 24-ročný Švéd Pontus Tidemant, ktorý je považovaný za jeden z najväčších talentov v Európe a je aj jej niekdajším juniorským majstrom. Majstrovský výkon už predviedol aj rovnako starý Esapekka Lappi, ktorý získal titul majstra Európy v roku 2014. V tomto roku sa predstaví na vybraných súťažiach v kategórii WRC-2 na majstrovstvách sveta FIA v rely.

Predchodca nového auta, Fabia S2000, získala od roku 2009 takmer 50 národných a medzinárodných titulov. Tím ŠKODA Motorsport sa preto bude snažiť v tejto úspešnej sérii pokračovať. Od spustenia projektu bolo autu venovaných 15 mesiacov intenzívnych príprav.

**Posádky novej Škody Fabia R5:**

Jan Kopecký / Pavel Dresler – Majstrovstvá českej republiky v rely + (vybrané podniky WRC-2)

Pontus Tidemand / Emila Exelsson – WRC-2

Esapekka Lappi / Janne Ferm – Ázijsko-pacifický šampionát

Inzercia

Inzercia

Pokračujte na ďalší príspevok »



Predstavujeme AUDI Q6 e-tron: Technologický skok

  • Toto nie je vylepšenie, ani evolúcia. Audi Q6 e-tron predstavuje úplne novú generáciu elektromobilov Audi.

     Nová platforma, nový dizajn, nové technológie, nové riešenia. Také významné, že budú základnými stavebnými kameňmi pre Audi ešte na mnoho ďalších rokov.  Model Q6 e-tron je priekopníkom, ktorý prináša tieto riešenia ako úplne prvý.
  • SERVIS

    Inovatívny rad legálnych žiaroviek OSRAM NIGHT BREAKER® LED W5W je dostupný už aj na Slovensku

  • ams OSRAM, svetový líder v oblasti optických riešení, rozšíril rodinu na Slovensku legálnych LED žiaroviek OSRAM NIGHT BREAKER® LED o žiarovku W5W.

     Osvedčenie Ministerstva dopravy SR o vnútroštátnom typovom schválení komponentu je aktuálne udelené pre náhradné LED svetelné zdroje typu: H1-LED, H4-LED, H7-LED, H7-LED (24 V), a novo aj pre W5W-LED.