Fotogaléria:Porsche Boxster RS 60 Spyder

Veľké terénne kombi sa tešia obľube, a tak sa v Subaru pri novej generácii zamerali hlavne na zlepšenie bezpečnosti a ovládateľnosti. Zmodernizoval sa ale aj dizajn.


Outback je zakladateľom kategórie spájajúcej tvar karosérie kombi s prednosťami terénnych automobilov. Teraz do Európy prichádza jeho piata generácia, ktorá rozvíja osvedčený koncept – nechýbajú ochranné plasty, pridala ale výraznejšie masku chladiča a dizajn vyladila do väčšej elegancie.

Radikálna premena sa nekoná, o to viac úsilia ale automobilka investovala do ladenia detailov. Výrazne sa zvýšila tuhosť karosérie a vďaka tomu má Outback všestrannejšiu charakteristiku zadného zavesenia. Znížilo sa ťažisko karosérie, jej náklony v zákrutách a o desatinu je nižší aerodynamický odpor. Výraznou zmenou je tiež skrátenie prevodu riadenia z 16,5: 1 na 14,0: 1.

Motory boxer sú známe z odchádzajúci generácie, prešli ale nevyhnutnou modernizáciou, aby splnili normu Euro 6. Atmosférický benzínový štvorvalec má 2,5 l, 129 kW a 235 Nm, dvojlitrový turbodiesel potom 110 kW a 350 Nm. Benzínový šesťvalec je v Subaru už v Európe definitívne minulosťou.

Systém pohonu všetkých kolies využíva lamelovú spojku. Presný pomer rozdelenia hnacích síl je premenlivý, predvolené nastavenie je ale 60:40 s väčšou porciou pre predné kolesá. Štandardom bude na slovenskom trhu bezstupňová prevodovka Lineartronic, a to pre oba ponúkané motory. K naftovému sa na želanie bude dodávať aj šesťstupňový manuál, potom má štvorkolka namiesto lamelovej spojky medzinápravový diferenciál.

Štvorkolke výdatne pomáha aktívne smerovanie krútiaceho momentu, ktoré pribrzďovaním vnútorných kolies v zákrute pomáha auto stočiť požadovaným smerom (podľa natočenia volantu). Ďalšia paleta nových pomocníkov sa spolieha na revolučné riešenie v podobe dvojice kamier pod čelným oknom – Subaru im hovorí EyeSight. Spracované dáta z kamier slúžia nielen pre asistenta jazdy v pruhoch, ale tiež ich využíva systém núdzového autonómneho brzdenia a adaptívny tempomat, udržujúci bezpečný odstup.

Pokračujte na ďalší príspevok »



Bezpečná a pohodlná cesta autom na dovolenku

  • Cestovanie na dovolenku autom prináša slobodu a flexibilitu. Možnosť spontánneho zastavenia sa na krásnych miestach, objavovanie menej známych lokalít a možnosť preskúmať krajinu vlastným tempom sú len niektoré z výhod tohto spôsobu cestovania.

     Avšak, aby bola cesta bezpečná a pohodlná, je dôležité venovať pozornosť aj dôkladnej príprave a plánovaniu.  Ak aj vy patríte k milovníkom cesty autom, v tomto článku sa pozrieme na dôležité aspekty prípravy na dovolenku autom a tipy, ako zvýšiť bezpečnosť na ceste.
  • Vyberáme najlepšiu verziu

    Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX!