Fotogaléria:Viete, čo máte robiť po havárii?

Na jar vyjde do sveta tretia novodobá generácia Škody Superb. S nemeckými kolegami sme zistili zaujímavé podrobnosti a odhalili pár tajomstiev.


Svetová premiéra nového Superbu je naplánovaná na marec 2015 kedy sa koná autosalón v Ženeve. Nová generácia opäť ponúkne dve karosárske verzie, liftback sa však vzdá unikátneho dvojitého otvárania piatych dverí – dostane klasické riešenie po vzore Octavie. V novej generácii mu bude samozrejme sekundovať kombi. Dizaj bude odvodený od konceptu VisionC.

Prvé kilometre s novým Superbom máme za sebou, prečítajte si [naše dojmy](http://www.autoviny.sk/novinky/15033-skoda-superb-iii-2015-uz-sme-na-nej-jazdili).

Novinka bude opäť väčšia než sesterský Volkswagen Passat, dĺžka preto môže dosiahnuť až 4,9 metra. Z Passatu pochádza tiež technika budúceho Superbu, aj keď niektoré špeciality si Volkswagen (aspoň zatiaľ) nechá pre seba.

**Motory od 88 do 206 kW, štyri verzie 4×4**

Základný motor pre novú generáciu bude 1.4 TSI. Zachová si parametre 92 kW a 200 Nm. Nad neho sa postaví silnejší variant so 110 kW a 250 Nm. Superb sa ďalej dočká 1.8 TSI (132 kW) z Octavie, 2.0 TSI (162 kW) z Octavie RS a vrcholného 2.0 TSI s výkonom 206 kW – ten má za úlohu nahradiť doteraz ponúkaný šesťvalec.

Naftovým základom bude 1.6 TDI s 88 kW a 250 Nm, nasledovaný 2.0 TDI vo verzii 110 kW/340 Nm alebo 140 kW/400 Nm. Superdieselu pre Passat, ktorý má 176 kW a 500 Nm, sa Superb podľa našich informácií nedočká. Aj tak si ale najsilnejšie naftové prevedenie poriadne polepší: o 15 kW a rovných 50 Nm. Dva naftové a dva benzínové motory dostanú pohon všetkých kolies, pri všetkých výkonových verziách bude možné zvoliť prevodovku DSG (v niektorých prípadoch bude štandardne).

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Škoda chystá novú generáciu Superbu Green Line. Jeho kombinovaná spotreba klesne zo 4,3 na 3,7 l/100 km. Neskôr sa tiež pridá verzia s pohonom na CNG a automobilka už skôr potvrdila, že pre Superb chystá tiež hybridný pohon.

**Prvá Škoda s adaptívnymi tlmičmi**

Inzercia

Inzercia

Škoda opäť ponúkne štyri stupne výbavy, zrejme si zachovajú názvy Active, Ambition Elegance a nad nimi bude stáť luxusné prevedenie Laurin & Klement. Ponuka nadštandardných prvkov sa rozšíri o také, ktoré Superb doteraz neponúkal (zadná parkovacia kamera) aj tie, ktoré budú mať v Škode premiéru (adaptívne tlmiče DCC).

Ďalšou novinkou medzi škodovkami bude systém sledovania mŕtveho uhla, ako aj s ním súvisiaci asistent, upozorňujúci na prechádzajúce autá cúvaní z kolmého parkovacieho miesta. Superb sa samozrejme dočká aj asistenta pre jazdu v pruhoch a adaptívneho tempomatu – oboje ponúka už dnes Octavia.

V budúcnosti sa dočkáme tiež nasadenia plne digitálneho prístrojového štítu, ktorý ponúka Audi TT a Volkswagen Passat. Superb si bude musieť na túto vymoženosť ešte nejakú dobu počkať.

Pokračujte na ďalší príspevok »



Vyberáme najlepšiu verziu

Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX! 
  • Predstavujeme AUDI Q6 e-tron: Technologický skok

  • Toto nie je vylepšenie, ani evolúcia. Audi Q6 e-tron predstavuje úplne novú generáciu elektromobilov Audi.

     Nová platforma, nový dizajn, nové technológie, nové riešenia. Také významné, že budú základnými stavebnými kameňmi pre Audi ešte na mnoho ďalších rokov.  Model Q6 e-tron je priekopníkom, ktorý prináša tieto riešenia ako úplne prvý.