Terénne Mini je hotové

Ženeva sa stane miestom premiéry očakávaného malého SUV s logom Mini.
Vydané  Text: 
Model sa na väčšine trhov bude ponúkať s menom Countryman, ktoré v minulosti označovalo verziu kombi (tá sa dnes vola Clubman). Karoséria štvormiestneho vozidla s dĺžkou 4 097 (rázvor 2 595 mm) má na prekvapenie konvenčne riešenú päticu dverí. Bočné sa otvárajú klasicky, veko kufra sa vyklápa smerom hore. Exteriér aj interiér sa držia klasickej dizajnovej reči Mini. V kabíne je novinkou systém Center Rail, čo je vlastne stredový držiak na rôzne príslušenstvo. „Koľajnica“ je natiahnutá od palubnej dosky až k zadným sedadlám a dajú sa na ňu špeciálnym zacvakávacím systémom upevniť odkladacie boxy, rôzne držiaky či audiozariadenia. Zadná dvojica sedadiel sa dá na požiadanie vymeniť za lavicu, komfort pre piatich však neočakávame. Zadný rad je v oboch prípadoch posuvný, lavica je delená v pomere 60 : 40 (sedák) resp. 40 : 20 : 40 (operadlo). Batožinový priestor začína na 350 litroch, potenciálne maximum je 1 170 litrov. Ponuka motorov obsahuje 3 benzínové a 2 naftové, všetky spĺňajúce normu Euro 5. Ďalšou spoločnou črtou je objem 1,6 l a balík Minimalism (v podstate EfficientDynamics), ktorý obsahuje rekuperáciu energie pri brzdení, štart-stop systém, efektívny manažment spotrebičov či indikátor preradenia. Základom je atmosférická verzia One (72 kW/98 k), bez prepĺňania pracuje aj Cooper (90 kW/122 k), turbo dostala až verzia Cooper S (135 kW/184 k). Spotreba týchto agregátov sa pohybuje v rozpätí 5,9 – 6,3 l/100 km. Základný turbodiesel One D disponuje výkonom 66 kW/90 k, verzia Cooper D ponúka 82 kW/112 k. Spotreba týchto motorov je podľa výrobcu na úrovni 4,3 resp. 4,4 l/100 km. Štandardom sú šesťstupňové manuálne prevodovky, pre benzínové verzie je k dispozícii aj automatika. Poháňané sú predné kolesá, verzie Cooper S a Cooper D sú k dispozícii s pohonom všetkých kolies ALL4. Ten pracuje s elektrohydraulicky ovládaným diferenciálom umiestneným pri stálom prevode. Systém dokáže poslať až 100 percent krútiaceho momentu na niektorú z náprav. Elektronika týchto verzií navyše dokáže regulovať aj svornosť predného diferenciálu. Mini už tradične ponúka široké možnosti individualizácie. Vo výbavovníku nechýba módna panoramatická strecha, adaptívne xenónové svetlomety, vyhrievané čelné sklo, ťažné zariadenie či športový podvozok a ďalšie komponenty s označením John Cooper Works. Výber diskov kolies sa začína na 16 a končí na 19 palcoch.








Pokračujte na ďalší príspevok »



Bezpečná a pohodlná cesta autom na dovolenku

  • Cestovanie na dovolenku autom prináša slobodu a flexibilitu. Možnosť spontánneho zastavenia sa na krásnych miestach, objavovanie menej známych lokalít a možnosť preskúmať krajinu vlastným tempom sú len niektoré z výhod tohto spôsobu cestovania.

     Avšak, aby bola cesta bezpečná a pohodlná, je dôležité venovať pozornosť aj dôkladnej príprave a plánovaniu.  Ak aj vy patríte k milovníkom cesty autom, v tomto článku sa pozrieme na dôležité aspekty prípravy na dovolenku autom a tipy, ako zvýšiť bezpečnosť na ceste.
  • Vyberáme najlepšiu verziu

    Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX!