AKTUÁLNE: Nový AeroMobil 5.0 VTOL bude jazdiť a lietať na elektrinu

Prvý pohľad na elektrický 4-miestny koncept AeroMobil 5.0 VTOL, lietajúce taxi kombinujúce autonómny let s jazdným výkonom na cestách.
Vydané  Text: 

Spoločnosť AeroMobil chce byť lídrom vo vývoji lietajúcich vozidiel, ktoré dokážu dopraviť pasažierov systémom „od dverí k dverám“ za akéhokoľvek počasia, na krátkych, stredných a dlhých vzdialenostiach.

Značka AeroMobil dnes oznámila rozšírenie svojho plánovaného produktového portfólia a odhalila koncept AeroMobil 5.0 VTOL (vertikálny vzlet a pristátie). Pôjde zároveň o prvé elektrické lietajúce vozidlo určené pre zdieľanú mobilitu v rámci jej produktového programu.

Kľúčové funkcionality vozidla AeroMobil 5.0 VTOL:

1. Asistenčné motory na konci krídel pre vertikálny vzlet a zlepšený letový výkon a kvalitu letu.
2. Adaptívne krídla, ktoré zabezpečujú maximálnu efektivitu počas letu, zvyšujú bezpečnosť a maximalizujú dolet vozidla.
3. Zadná výsuvná chvostová plocha pre lepšie riadenie letu, stabilitu a pohodlie počas letu.
4. Adaptívna geometria zavesenia kolies pre plynulé pristátie a vzlet, čím sa zlepší komfort cestujúcich.
5. Umiestnenie batérií a optimalizácia pohonu pre používanie vozového parku s cieľom maximalizovať využitie v mestských aj medzimestských destináciách.


Koncept AeroMobil 5.0 VTOL bude mať dva elektricky poháňané rotory, ktoré zabezpečia bezpečný vertikálny vzlet. Pohonný systém je doplnený horizontálnym pohonom, ktorý zabezpečuje ďalšia tlačná vrtuľa. Cestovať v ňom budú môcť štyria pasažieri, ktorým poskytne podobný komfort a zážitok ako ponúknu elektrické vozidlá novej generácie. Každý cestujúci bude mať k dispozícii údaje o lete, či pokročilé komunikačné prostriedky a médiá. Tým sa má zaistiť, aby pasažieri ostali v spojení vo vzduchu, aj na ceste. Medzinárodný tím inžinierov spoločnosti AeroMobil má kumulatívne viac ako 400 rokov skúseností v automobilovom a leteckom priemysle. Tento tím dokázal vyvinúť koncept AeroMobil 5.0 VTOL a AeroMobil 4.0 STOL tak, aby naplnil rôzne potreby privátneho použitia vozidla, a zároveň budúcich operátorov lietajúcich taxi. AeroMobil 4.0 STOL je v súčasnosti v testovacej fáze vývoja a onedlho prinesie efektívne cestovanie v rámci mesta do vzdialenosti 700 km, čo je viac ako dvojnásobok väčšiny elektrických VTOL konceptov, vďaka oveľa vyššej energetickej účinnosti. Výroba lietajúceho taxi AeroMobil 5.0 VTOL bude nasledovať až po uvedení AeroMobilu 4.0 STOL na trh a bude vychádzať z poznatkov získaných pri vývoji tohto modelu. Ten bude k dispozícii zákazníkom v limitovanej sérii po celom svete v roku 2020. Spoločnosť predpokladá, že vozidlá AeroMobil 5.0 VTOL sa budú vyrábať v priebehu najbližších siedmych až desiatich rokov. Všetko, samozrejme, závisí aj od vybudovania infraštruktúry a regulácie pre tento druh inovatívnej osobnej dopravy. Koncept AeroMobil 5.0 VTOL si zachováva rovnako vysoké bezpečnostné štandardy ako AeroMobil 4.0 STOL, ktorý bude jedným z prvých lietajúcich vozidiel vybavených airbagmi, deformačnými zónami známych z automobilov a balistickým záchranným padákom pre celé vozidlo aj s posádkou. Charakteristikou črtou bude okamžite rozpoznateľná silueta s moderným a komfortným exteriérom, ktorý nesie dizajnové prvky bežného auta.








Pokračujte na ďalší príspevok »



SERVIS / PORADŇA

Ak predávate jazdené auto, legálne môžete zvýšiť cenu o stovky eur

  • Na trhu sa nachádzajú tisíce a tisíce jazdených áut, každé z nich súťaží o pozornosť potenciálnych kupujúcich.

     Najlepšie preto je, keď sa odlišujú kompletnou servisnou históriou, čo najlepšou technickou kondíciou a čistotou. Niekoľko realistických tipov, ako zvýšiť hodnotu jazdeného auta a na čo dbať, aby sa zbytočne neznižovala.
  • AUTO ROKA SLOVENSKO

    Finále Auto Roka Slovensko sa blíži. Odborná porota už odovzdala svoje hlasy

  • Nová nezávislá súťažná anketa je zastrešená odbornou porotou zloženou z motoristických novinárov, influencerov a odbornej verejnosti.

     V nedeľu, 14. marca prebehli v areáli Slovakia ringu spoločné testovacie jazdy. Väčšina poroty svoje hlasy udelila priamo na mieste, absentujúci členovia budú hlasovať individuálnou formou.  Pokračuje tiež hlasovanie v internetovej ankete Auto Roka Slovensko – Hlas Verejnosti.
  • Autopriemysel / Čínske automobilky

    Riaditeľ BMW prekvapil: Čína nie je hrozbou, clá na elektromobily nezvyšujte

  • Európski výrobcovia áut sa obávajú, že by Čína reagovala na európske clá rovnako. Pre BMW je Čína najväčším trhom a ostatné automobilky takisto preferujú zachovanie voľného trhu.

     Zatiaľ čo pre BMW a Mercedes nemusí byť Čína problémom, Stellantis a Renault nové lacné značky ohrozujú. 
  • Prvá jazda

    Prvý test nového VW Tiguan 1.5 eTSI: Je na mieste hovoriť o revolúcii?

  • Každý marketingový špecialista sa hrozí zadania, že má vytvoriť kampaň na produkt „pre každého“. Lenže Tiguan takým produktom je a zdá sa, že výrobca našiel recept na to, ako ho spraviť naozaj dobre.

     Nová generácia je síce podstatne drahšia ako predchodca, ale aj lepšie vybavená už v základnej výbave. Prikladáme aj slovenské ceny.