Koniec veľkých motorov v Audi. Ingolstadt sa odkláňa od konvenčných motorov a prechádza na tie elektrické.

Výkonné 10- a 12-valce budú nahradené ich elektrickými alternatívami. Dôvodom nie je prirodzený vývoj, ale apel od ekológov.
Vydané  Text: 
Výrazný športový model Audi R8 s jeho motorom V10 bude čoskoro minulosťou

Ak ste automobilový fanúšik, viete oceniť vôňu benzínu a hluk spaľovacieho motora, mali by ste sa s kúpou nového Audi poponáhľať. To, čo dnes považujeme za typické pre modely od Audi sa čoskoro zmení na bzučiace motorčeky na baterky.

V10 v krásnom športovom Audi R8 a fenomenálny W12 vo technologicky najvyspelejšej limuzíne sveta Audi A8 budú čoskoro minulosťou. Práve tieto dva veľké motory nahradia ich elektrické alternatívy, ktoré automobilom síce dodajú rovnako alebo ešte viac výkonu a krútiaceho momentu, dramaticky však zmenia spôsob, akým vodič pracuje s pohonným systémom. V súčasnosti sa Audi zameriava na elektrifikáciu svojich modelových radov ako súčasť projektu Premium Platform Electric, na ktorom spolupracuje so značkou Porsche. Nemecký výrobca z Ingolstadtu má v úmysle úplne zanechať pohonné agregáty V10 a W12 aj napriek tomu, že záujem zákazníkov je doslova nepretrživý.
Technologicky vyspelá limuzína Audi A8 príde o motor W12
Máme teda pred sebou posledné mesiace alebo roky, kedy bude možné kúpiť nové Audi s jedným z uvedených motorov. Elektrická revolúcia, to nie je žiadne sci-fi, ale realita dnešných dní, ktorú budeme pociťovať čoraz častejšie. Technologické princípy, ktoré debutovali v automobile Porsche Mission E, budú k dispozícii v dlho očakávanom Audi e-tron GT.
Dlho očakávaný elektromobil Audi e-tron GT
Je celkom zrejmé, že elektrifikácia modelov značiek Audi a Porsche je dôsledkom celkového vývoja trhu a tiež iniciatív zo strany ich domáceho koncernu Volkswagen. Ten elektrifikuje tiež a dôkazom jeho záujmu o tento typ pohonu je aj modulárna podvozková platforma MEB, ktorá je vyvinutá práve pre vývoj a výrobu áut na hybridný a elektrický pohon. Záujem koncernu uberať sa smerom zdanlivo ekologickejšej alternatívy k spaľovacím motorom sa pretavuje aj do ďalších značiek, ktoré má pod svojimi krídlami. Všetko naznačuje, že agregát s dvanástimi valcami zmizne aj z ponuky značky Bentley. Britský výrobca využije technológiu vyvinutú v rámci skupiny Volkswagen. Prvou lastovičkou je Bentayga Plug-In Hybrid, ktorého príchod sme avizovali v samostatnom článku spred niekoľkých dní. Hybridné superluxusné SUV sa objaví v predaji budúci rok. Súčasne s vylepšenou Bentaygou bude debutovať športový roadster Bentley Barnato poháňaný už výlučne elektrickou energiou. Podľa vedenia britskej značky s nemeckým kapitálom bude tento model oslovovať úplne novú cieľovku, teda mladých, dynamických a, samozrejme, veľmi bohatých.








Pokračujte na ďalší príspevok »



Vyberáme najlepšiu verziu

Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX! 
  • Predstavujeme AUDI Q6 e-tron: Technologický skok

  • Toto nie je vylepšenie, ani evolúcia. Audi Q6 e-tron predstavuje úplne novú generáciu elektromobilov Audi.

     Nová platforma, nový dizajn, nové technológie, nové riešenia. Také významné, že budú základnými stavebnými kameňmi pre Audi ešte na mnoho ďalších rokov.  Model Q6 e-tron je priekopníkom, ktorý prináša tieto riešenia ako úplne prvý.