Porsche Mission E Cross Turismo by mohol byť revolučným crossoverom. Nabije sa za 4 minúty.

Čísla poukazujúce na vlastnosti nového elektrického konceptu od Porsche sú priam skvostné. Dnes však celkom nereálne.
Vydané  Text: 
Zrýchlenie z nuly na 100 km/h za menej ako 3,5 sekundy. Nabitie akumulátor pre dojazd 120 kilometrov iba za 4 minúty. Plne elektrický pohon s dojazdom viac ako 250 kilometrov. No nie sú to krásne čísla? Len škoda, že dnes ešte celkom nereálne. Porsche si však verí, jej nový koncept elektrického crossovera by mohol zmeniť automobilový priemysel. Ženevský autosalón tento rok veľmi jednoznačne potvrdzuje, že budúcnosť automobilového priemyslu tkvie v elektrifikácii pohonu a automatizácii jazdy. Neznamená to však, že autá budú nudnejšie alebo menej pútavé, skôr naopak, predstavené koncepty prevažne európskych, ale aj amerických a ázijských automobiliek dokazujú, že sa na budúcnosť môžeme tešiť.
Jedným z tých najpútavejších konceptov predstavených na tohtoročnom autosalóne je Porsche Mission E Cross Turismo. Je to SUV, respektíve crossover, ktorý však na prvý pohľad pôsobí ako vrcholne športový automobil. O tom, že ide o crossover, svedčí o väčšia svetlá výška, široké kolesá a celkové rozmery: dĺžka 4,95 metra, šírka 1,99 a výška 1,42 metra. Dizajn nadväzuje na predchádzajúci elektrický koncept Porsche Mission E, ktorý sa verejnosti predviedol ešte v roku 2015 na autosalóne IAA vo Frankfurte. Crossover stojí na 20-palcových diskoch s pneumatikami o rozmeroch 275/40 R 20.
Dva elektrické synchrónne motory s permanentnými magnetmi umožňujú maximálny výkon pohonnej sústavy až 600 konských síl ( (440 kW), z nuly na stovku to zvládne pod 3,5 sekundy a rýchlosť 200 km/h dosiahne za 12 sekúnd od štartu. Podvozok vybavený technológiou Porsche Dynamic Chassis Control (PDCC) bol v porovnaní s prvým konceptom Mission E z roku 2015 zvýšený až o 5 centimetrov!
Najzaujímavejší je údaj o nabíjaní trakčných batérií. Aj napriek tomu, že využívajú technológiu Li-Ion, výrobca uvádza, že podľa cyklu NEDC by mal byť elektromobil schopný prejsť až 400 kilometrov, pričom nabitie by trvalo iba 15 minút. A za štyri minúty nabíjania údajne automobil prevezme zo siete energiu na 120 kilometrov jazdy. Pozoruhodné údaje, vzhľadom na možnosti technológie Li-Ion však prakticky nereálne. Avšak necháme sa prekvapiť, možno má predsa len to Porsche nejaké eso v rukáve. Fotografie vo fotogalérii vyhotovil na ženevskom autosalóne náš kolega Majo Bóna, galériu dopĺňame o oficiálne snímky od výrobcu.








Pokračujte na ďalší príspevok »