Cupra Ateca je SUV od Seatu na stereoidoch. Na tých najsilnejších.

Mestské SUV zrýchľuje na stovku už za famóznych 5,4 sekundy!
Vydané  Text: 

Cupra je na automobilovej mape úplne novou značkou, hoci jej názov nám je už dlhé roky dobre známy ako označenie športovej výbavy automobilov Seat. Automobilka sa rozhodla vytvoriť samostatnú športovú divíziu a poskytnúť inžinierom väčšiu slobodu pri vytváraní rýchlych a drahých športových vozidiel.

Plány na vytvorenie úplne novej značky pod krídlami koncernu VAG boli potvrdené v januári tohto roka. Oficiálna inaugurácia Cupry sa uskutočnila pred niekoľkými dňami v Barcelone, kde novinári z celého sveta mohli vidieť prvé španielske autá novej značky. Očakávania boli, samozrejme, vysoké.
Cupra Ateca (2019)
V dobe šialenej popularity SUV a crossoverov všetkých druhov je ťažké si predstaviť lepšie auto pre trhový debut. Španieli sa rozhodli prvýkrát ukázať na modeli Cupra Ateca, teda športovej verzie populárneho kompaktného SUV. Cupra Ateca má dvojlitrový motor od Volkswagenu s výkonom 300 koní, pohon všetkých štyroch kolies, automatickú dvojspojkovú prevodovku DSG a vizuálne športové doplnky na karosérii aj v interiéri. Zaujímavosťou, že nikde nie je logo značky Seat. Maximálna rýchlosť je 245 km/h a zrýchlenie z 0 na 100 km/h už za 5,4 sekundy. To je údaj, ktorý pred rokmi mali výhradne nízke superšportové autá, toto je SUV s vysoký podvozkom. Cupra Ateca má prepracovaný systém odpruženia a riadenia vyladený pre športovú jazdu. Vozidlo ako štandard je vybavené adaptívnym zavesením a možnosťou voľby jazdného režimu s povinným extrémnym režimom Cupra.
Seat Leon STR Cupra

V pláne je aj Cupra Leon, ale…

Seat Leon Cupra je priam legendárny automobil a zdá sa, že jeho popularita je tým pravým dôvodom, prečo Seat vyčlenil samostatnú značku Cupra. Nový, respektíve prvý Cupra Leon je teda tiež na ceste. S najväčšou pravdepodobnosťou sa prvého fyzického kusu dočkáme na ženevskom autosalóne, avšak iba vo vyhotovení konceptu. Zatiaľ sa športový variant Leonu propaguje pod názvom Seat Leon STR Cupra, úplného premenovania na Cupra Leon sa zrejme dočká až s príchodom novej generácie.




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »



Vyberáme najlepšiu verziu

Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX!