Sexy ikona Hollywoodu: Z veľkého herca sa stal ešte väčší pretekár! (GALÉRIA)

Steve McQueen bol ikona amerického strieborného platňa. Z herca sa však stal ešte k tomu vášnivý pretekár. Jeden z najväčších v Hollywoode, ktorý miloval pach zhoreného benzínu viac ako filmové kamery. Onedlho by oslávil svoje nedožité 88 narodeniny.
Vydané  Text: 
Steve bol americká filmová hviezda 60. a 70. rokov 20. storočia, vo filmoch pôsobil chladne až stoicky. Vždy stvárňoval hrdinov, ktorí toho na plátne moc nepovedali. **Otec kaskadér** Narodil sa v Beech Grove (predmestie Indianapolisu v štáte Indiana v USA). Jeho otec bol pilot -kaskadér a rodinu opustil pol roka po jeho narodení. V roku 1952 za finančnej pomoci sponzora začal študovať herectvo. Najväčšiu popularitu získal ako pištoľník vo filme **Sedem statočných** z roku 1960 po boku Yula Brynnera a Charlesa Bronsona. Druhým akčným filmom, ktorý zdokonalil jeho imidž bol **Veľký útek** (1963), kde hral väzňa v nemeckom zajateckom tábore počas druhej svetovej vojny. Medzi nezabudnuteľné úlohy patrí tiež jeho výkon v snímke Motýlik, kde si zahral hlavnú úlohu spoločne s Dustinom Hoffmannom. Jednou z jeho slávnych filmových rolí bola aj postava nebojácneho veliteľa hasičov O´Hallorhana vo skvelom katastrofickom thrileri **Sklenené peklo** (1974), kde si zahral s Paulom Newmanom. **Láska k motorizmu** Nie je tajomstvom, že bol geniálny šofér a skvelý jazdec, čo dokazoval aj vo filmoch. Čo myslíte, prečo sa červené pretekárske autíčko v známom animáku volá práve McQueen? Nikdy nenechal, aby ho vo filmoch pri nebezpečných automobilových alebo motocyklových scénach zastupoval kaskadér. Popri filmovaní väčšinu svojho času trávil práve na závodisku.
Steve vedel ako spojiť svoje dve lásky, filmovanie aj závodenie a zahral si vo filme **Le Mans**, o celodenných francúzskych pretekoch, pretekára Michaela Delaneyho jazdiacom na Porsche. Hoci bol známy svojou láskou ku značke Ferrari (doma ich vlastnil niekoľko), vo filmových závodoch nad ňou paradoxne vyhral. Hoci sa film nestal hollywoodskym trhákom, motoristickí fanúšikovia ocenili jeho autentickosť, ktorú tu herec predviedol aj tým, že za volantom auta sedel vždy on a nie jeho dablér. *Zdroj: wikipedia.org, carkeys.co.uk*








Pokračujte na ďalší príspevok »