Sedadlá v autách sa výrazne zlepšia, zmení sa snáď všetko

Moderné sedadlá sa budú otáčať, prispôsobovať a budú mať vlastnú bezpečnostnú výbavu.
Vydané  Text: 
V priebehu desaťročí vývoja prešli automobilové sedadlá veľkými zmenami, v zásade si však neustále ponechávajú rovnaký charakter – sú pevne pripevnenými sedákmi s operadlami. Aj to by sa však mohlo v blízkej budúcnosti zmeniť. Volvo sedadlo spolujazdca zrušilo úplne, Mercedes začal sedadlá nafukovať počas vyberania zákrut a výrobca Adient predvádza sedadlá otočné o 180 stupňov s plnou bezpečnostnou výbavou. Už ani sedadlá nie sú tými, čím bývali kedysi.

Auto bez kolies Adient AI18

Na autosalónoch vo Frankfurte a v Šanghaji značka Adient odprezentovala svoj vlastný koncepčný automobil, ktorého zámerom bolo upútať pozornosť na usporiadanie interiéru. Samotný automobil je preto vrcholom minimalizmu, v podstate ide o estetický rám bez strechy a kolies.
V interiéri značka ukázala, ako si predstavuje budúcnosť autosedačiek: jej sedadlá sa majú otáčať o 180 stupňov a majú byť úplne samostatným aktívnym bezpečnostným prvkom. Sedadlá počítajú s autonómnou jazdou 3. a 4. úrovne, majú masívne bočné vedenie, variabilné lakťové opierky s funkciou malého stolíka, podobajú sa na luxusné kreslá v šéfovej kancelárii.
„Sedadlá v AI18 otáčateľné o 180 stupňov tiež majú v sebe integrovaný airbag, ktorý sa môže nafúknuť obidvomi smermi v závislosti od toho, ako je sedadlo nastavené. V prípade neodvratnej havárie sa sedadlá urýchlene nastavia do polohy optimálnej pre náraz, a to vďaka prepojeniu s prediktívnym asistenčným systémom vozidla.“ uvádza značka vo svojej tlačovej správe a pokračuje tým, že cieľom jej spolupráce so švédskym Autoliv prispôsobiť koncept airbagov a bezpečnostných pásov integrovaných v sedadlách novým scenárom a situáciám, ktoré budú nastávať v doprave aj v samotných vozidlách. Adient vyrába sedadlá, Autoliv sa špecializuje na automobilovú bezpečnosť.
To, čo robí Adient, možno dnes ešte uplatnenie nenachádza, avšak firma hľadí do blízkej budúcnosti, ktorá počíta s autonómnymi autami. Zachytiť tento trend už v jeho počiatkoch a stať sa jednou z vedúcich značiek podieľajúcich sa na dodávke niektorých ich komponentov je preto maximálne žiadúce.

Volvo Lounge Console

O tomto sa prvýkrát písalo ešte v apríli 2015 a odvtedy sa Lounge Console pripomenulo iba zopárkrát. Táto špeciálna výbava pre automobily Volvo XC90 je určená pre čínsky trh, na ktorom sa nachádza dostatočne veľký dopyt po superluxusných a drahých príplatkových funkciách.
Základom príplatkovej výbavy Lounge Console je odstránenie sedadla spolujazdca a inštalácia špeciálneho stolíka. Tento stolík plní viaceré funkcie vďaka svojej variabilite, pasažier na riaditeľskom sedadle vpravo vzadu si môže vyložiť nohy alebo pracovať ako za stolom. Zadné sedadlo sa dá sklopiť do takmer vodorovnej polohy, takže na dlhých trasách by malo byť Volvo maximálne pohodlné.

Nafukovanie bočníc sedadiel

Dnes túto funkciu ponúkajú viaceré automobilky, pretože je užitočná. Medzi prvými ju zaviedla značka Mercedes-Benz, nájdete ju napríklad v limuzíne triedy S či v kupé CLS a jej funkcia spočíva v nafukovaní bočníc sedadiel pri nakláňaní auta v zákrute. Dnes táto technológia pracuje rýchlo a spoľahlivo, prvá skúsenosť s ňou vám však spôsobí rozpaky – nie je zvykom, aby sa vám menil tvar sedadla počas jazdy.
O význame tejto technológie by sa možno dalo špekulovať, pretože nafukovanie bočníc je síce výrazné a zaujímavé, či vás však naozaj lepšie udrží v sedadle počas rezania zákrut, netušíme. Už sme si technológiu vyskúšali osobne niekoľkokrát a vždy vie zapôsobiť, ale či by sme sa bez nej cítili menej komfortne? Ťažko povedať…




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »



Bezpečná a pohodlná cesta autom na dovolenku

  • Cestovanie na dovolenku autom prináša slobodu a flexibilitu. Možnosť spontánneho zastavenia sa na krásnych miestach, objavovanie menej známych lokalít a možnosť preskúmať krajinu vlastným tempom sú len niektoré z výhod tohto spôsobu cestovania.

     Avšak, aby bola cesta bezpečná a pohodlná, je dôležité venovať pozornosť aj dôkladnej príprave a plánovaniu.  Ak aj vy patríte k milovníkom cesty autom, v tomto článku sa pozrieme na dôležité aspekty prípravy na dovolenku autom a tipy, ako zvýšiť bezpečnosť na ceste.
  • Vyberáme najlepšiu verziu

    Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX!