Aj elektromobily zanechávajú výraznú uhlíkovú stopu, teraz je to aj na papieri a oficiálne!

Mnohí si kúpili elektromobil v domnení, že ušetria životné prostredie od vypúšťania skleníkových plynov. Realita je však komplikovanejšia.
Vydané  Text: 
Nabíjací konektor v elektromobile Mercedes-Benz B 250e (2016), foto: Erik Stríž
Elektromobily, hybridy a plug-in hybridy sú nepochybne skvelým vynálezom a výsledkom snahy o čo najmenší dopad ľudstva na planétu. Kritické hlasy však tvrdia, že aj výroba elektrickej energie a produkcia samotných elektromobilov vyžaduje také procesy, ktoré majú nezanedbateľné emisie skleníkových plynov. Ak je napríklad energia pre elektromobily vyrábaná súčastnými fosílnymi palivami uhlím a olejom, bilancia uhlíkovej stopy elektromobilu je prekvapivo vysoká – dokonca ekvivalantná spotrebe 8 litrov paliva na 100 km jazdy. Áno, až tak vysoká.

Elektromobil znečisťuje najmenej v Albánsku

Podľa štúdie Michiganského výskumného ústavu pre dopravu (UMTRI) sa nepriame emisie skleníkových plynov všetkých elektrických vozidiel (vzhľadom na výrobu elektrickej energie) značne líšia v závislosti od krajiny, do ktorej sú prevádzkované. Vo všeobecnosti sú batérie a elektrické vozidlá čistejšie z hľadiska emisií skleníkových plynov v 122 zo 141 krajín, pre ktoré boli k dispozícii údaje. V 19 krajinách zhoršujú bilancie o emisii skleníkových plynov uhoľné elektrárne, ktoré pre elektromobily musia vyrábať energiu na pohon.

Niekoľko zaujímavých výsledkov pre BEV (batériovu napájané elektromobily):
Albánsko generuje 100% svojej elektriny z vodných elektrární, prevádzka elektromobilu sa vyrovná spotrebe 0,05 l/100 km konvenčného pohonu;
Botswana a Gibraltár generujú 100% svojej elektrickej energie z uhlia a ropy), prevádzka elektromobilu sa vyrovná spotrebe 8,1 l/100 km konvenčného pohonu;
• prevádzka elektromobilu v USA sa vyrovná spotrebe 4,2 l/100 km konvenčného pohonu;
• prevádzka elektromobilu v Číne sa vyrovná spotrebe 5,9 l/100 km konvenčného pohonu;
• priemer pre celý svet je 4,6 l/100 km;
Mapa sveta a farebne rozlíšenými krajinami. Autori výskumu premietli emisie CO2 potrebné k vytvoreniu energie pre elektromobily do ekvivalentu spotreby konvečne poháňaných áut. Zdroj: Sivak and Schoettle, University of Michigan Transportation Research Institute (UMTRI) via Green Car Congress


Údaje pre štúdiu pochádzajú z Únie zainteresovaných vedeckých pracovníkov (Union of Concerned Scientists) a Medzinárodnej energetickej agentúry.





Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »



Predstavujeme AUDI Q6 e-tron: Technologický skok

  • Toto nie je vylepšenie, ani evolúcia. Audi Q6 e-tron predstavuje úplne novú generáciu elektromobilov Audi.

     Nová platforma, nový dizajn, nové technológie, nové riešenia. Také významné, že budú základnými stavebnými kameňmi pre Audi ešte na mnoho ďalších rokov.  Model Q6 e-tron je priekopníkom, ktorý prináša tieto riešenia ako úplne prvý.
  • SERVIS

    Inovatívny rad legálnych žiaroviek OSRAM NIGHT BREAKER® LED W5W je dostupný už aj na Slovensku

  • ams OSRAM, svetový líder v oblasti optických riešení, rozšíril rodinu na Slovensku legálnych LED žiaroviek OSRAM NIGHT BREAKER® LED o žiarovku W5W.

     Osvedčenie Ministerstva dopravy SR o vnútroštátnom typovom schválení komponentu je aktuálne udelené pre náhradné LED svetelné zdroje typu: H1-LED, H4-LED, H7-LED, H7-LED (24 V), a novo aj pre W5W-LED.