TV Markíza odhalila Rumunov, ktorí na diaľnici zastavujú autá a kradnú peniaze

Sú drzí, nástojčiví a vedia robiť nátlak ako nikto iný. Rumuni na našich diaľniciach zastavujú a okrádajú ľudí, polícii to nehlási nikto.
Vydané  Text: 
foto: TV Markíza, Televízne noviny 6.11.2017

TV Markíza dnes (6.11.2017) odvysielala Televízne noviny s reportážou „Na diaľniciach vyčíňajú podvodníci“ o rumunských podvodníkoch, ktorí na vlastných luxusných autách zastavujú ostatných účastníkov cestnej premávky priamo na diaľnici.

Na diaľnici môže civilné auto zastaviť iba v prípade núdze, avšak títo Rumuni s pravidelným zastavovaním vlastných a cudzích áut problémy nemajú. Reportérka televízie vďaka niekoľkomesačnému pozorovaniu skupiny rumunských podvodníkov žijúcich v Senci zistila, ako funguje ich biznis s kradnutím peňazí a tovaru priamo za bieleho dňa. Gang Rumunov žije v rodinnom dome v Senci, kde sa nachádzajú aj všetky vozidlá. Ide prevažne o automobily prémiových automobiliek, napríklad Audi či Mercedes-Benz. V reportáži sa dokonca objavuje predchádzajúca generácia limuzíny triedy S od Mercedesu, ktorá aj dnes dosahuje hodnoty desiatok tisíc eur.

Majú systém a taktiku

Podvodníci sa oblečú do oblekov a košieľ, aby vyzerali ako podnikatelia a ešte pred výjazdom na diaľnicu si na čerpacej stanici dohadujú denný plán. Kamera zachytáva skupinu Rumunov dorozumievajúcich sa v rómskom jazyku s rumunským dialektom, ako si určujú „miesta pôsobenia“. Pohybujú sa nielen na Slovensku, ale aj v ďalších dvoch krajinách. Kamera zachytáva aj podvodníkov priamo pri čine, dokonca niekoľkonásobne. Postup je pritom vždy prakticky totožný: limuzína zapne výstražné svetlá, začne vybrzďovať druhé vozidlo a prinúti ho odstaviť sa na krajnici. Vodič limuzíny vystúpi z auta a snaží sa vybrzdeného vodiča presvedčiť, že je podnikateľ, ktorý musí náhle odcestovať, ale nemá hotovosť a výmenou za menšiu pôžičku vyplatí nepomerne viac, ako mu má byť požičané. Za dvesto eur sľubuje aj tisíc. Podľa reportérky takto Rumuni denne zastavia aj niekoľko automobilov a darí sa im zbierať sumy od 50 až do 700 eur. Zachytiť sa podarilo aj to, ako z jedného auta prekladajú do iného tovar, pravdepodobne ukradnutý práve počas tohto ich „zásahu“. Mesačne si takto môžu Rumuni na slovenských cestách zarobiť aj tisíce eur.

Nebuďte naivní, radšej volajte políciu

Je neuveriteľné, že na nich dodnes nikto nezavolal policajtov. A aj to, že nikto nepodal trestné oznámenie za okradnutie, respektíve vymámenie peňazí pod nátlakom. Dôvodom môže byť nielen hanba, ale aj fakt, že si poškodení nevedia spomenúť ani na páchateľa, ani na jeho auto či evidenčné číslo. Mohlo by sa zdať, že predsa nikto normálny nedá cudziemu chlapovi peniaze len tak na ruku a za dobré slovo. Pravda je však taká, že títo ľudia veľmi dobre vedia, čo robia a majú osvojené postupy, ako človeka prinútiť vydať peniaze. Platí to ešte aj v roku 2017: dávajte si pozor a ak si nie ste istí, radšej v podobnej situácii zavolajte políciu (číslo 158 alebo 112) a hlavne nezastavujte.


Celú reportáž si môžete pozrieť v archíve TV Markíza po kliknutí na časť „Na diaľniciach vyčíňajú podvodníci“, respektíve „Na diaľniciach vyčíňajú podvodníci I“.





Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »



Predstavujeme AUDI Q6 e-tron: Technologický skok

  • Toto nie je vylepšenie, ani evolúcia. Audi Q6 e-tron predstavuje úplne novú generáciu elektromobilov Audi.

     Nová platforma, nový dizajn, nové technológie, nové riešenia. Také významné, že budú základnými stavebnými kameňmi pre Audi ešte na mnoho ďalších rokov.  Model Q6 e-tron je priekopníkom, ktorý prináša tieto riešenia ako úplne prvý.
  • SERVIS

    Inovatívny rad legálnych žiaroviek OSRAM NIGHT BREAKER® LED W5W je dostupný už aj na Slovensku

  • ams OSRAM, svetový líder v oblasti optických riešení, rozšíril rodinu na Slovensku legálnych LED žiaroviek OSRAM NIGHT BREAKER® LED o žiarovku W5W.

     Osvedčenie Ministerstva dopravy SR o vnútroštátnom typovom schválení komponentu je aktuálne udelené pre náhradné LED svetelné zdroje typu: H1-LED, H4-LED, H7-LED, H7-LED (24 V), a novo aj pre W5W-LED.