Pozeráme sa na novú Mazdu 6? Japonci predstavili ohromujúci koncept štvordverového kupé!

Pokúša sa nám Mazda niečo naznačiť?
Vydané  Text: 
Aktuálna Mazda 6 je na trhu už päť rokov a nedávno absolvovala aj facelift, ktorý nám pripomenul blížiacu sa generačnú obmenu. Na autosalóne v Tokiu tak automobilka predstaví úchvatný koncept štvordverového kupé a je veľmi pravdepodobné, že niektoré dizajnové prvky použijú aj pri návrhu novej generácie modelu 6. Táto novinka tiež posúva súčasný dizajnový jazyk na úplne novú úroveň. Zaujala nás extrémne dlhá kapota a kabína posunutá čo najviac k zadnej náprave. V redakcii sme sa ale všetci zhodli na tom, že najzaujímavejšia je práve zadná časť konceptu, ktorá nám pripomína športovú Alfu Romeu Disco Volante.
Ku štúdii nemáme presné technické údaje, a preto sa môžeme len domnievať, čo si pre koncept Vision Coupe inžinieri pripravili. Fanúšikovia snívajú o rotačnom motore Wankel, s ktorým má automobilka v blízkej budúcnosti zaujímavé plány. Wankel už totiž nebude priamym zdrojom pohonu, ale má slúžiť len ako generátor elektrickej energie v hybridných modeloch. Aj keď to neznie veľmi zaujímavo, konštantné otáčky pri nabíjaní zaručia lepšiu spoľahlivosť konštrukcie. Podrobné informácie o novinke sa dozvieme už o pár dní na autosalóne v Tokiu.




Automobilový priemysel čelí najťažšej skúške od samotného vzniku. Vysporiadať sa musí nielen s novými technológiami, reguláciou či elektrickou revolúciou, ale aj s čoraz častejším prehodnocovaním významu a dôležitosti automobilov v našich životoch. Ako to celé nakoniec dopadne, zatiaľ nie je známe. Transformácia sa však ešte len začína a budem veľmi rád, keď sa na túto cestu vyberiete spolu so mnou. Držte si klobúky!





Pokračujte na ďalší príspevok »