Krok vedľa alebo senzácia? Takúto prevodovku ste ešte nevideli!

Toyota GR HV Sports Concept je pôsobivý automobil, ktorý kombinuje športový charakter s moderným pohonom 21. storočia. Jeho dizajn však nápadne pripomína ten, ktorý bol typický pre 90. roky 20. storočia.
Vydané  Text: 
Koncepčný automobil Toyota GR HV Sports s hybridným pohonom sa predvedie na autosalóne v Tokiu, mal by sa zaradiť medzi zaujímavejšie premiéry tejto automobilky. Spoločne s týmto konceptom prevedie aj Tj Cruiser Concept a „japonský Rolls-Royce“ Toyota Century.



Pohon vozidla je zabezpečený prostredníctvom systému THS-R (Toyota Hybrid System-Racing), ktorý možno nájsť aj v pretekárskom špeciáli Toyota Gazoo TS050 Hybrid. Toyota vo svojej krátkej medzinárodnej správe uvádza, že ide o rýdzo športový automobil s dôrazom na ekologickú prevádzku, má atypické spracovanie karosérie, dvojicu dverí, miesto pre dvoch pasažierov vrátane vodiča a excentrické detaily pri pohľade z profilu (najmä predok a zadok).



Interiér konceptu je výrazne športový, popri základovej čiernej obsiahol červené akcenty. Kuriózna je prevodovka – v koncepte je namontovaná automatika, avšak medzi jednotlivými stupňami P, N, R a D sa prepína samostatnými tlačidlami na stredovej konzole. K dispozícii je aj zvýraznené tlačidlo M, ktoré prepne automatickú prevodovku do režimu manuálneho radenia, avšak s klasikou schémou manuálnej prevodovky. Vskutku netypické a zaujímavé riešenie – a páči sa nám!

A kde má auto štartovacie tlačidlo? No predsa pod vyklápacou hlavou radiacej páky!





Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »