Koncern PSA – Elektrický Peugeot 208 príde už v roku 2018! Čo ponúkne?

Automobilka sa pripravuje na koniec spaľovacích motorov vo Francúzsku.
Vydané  Text: 
Len prednedávnom nás Francúzi šokovali svojim ambicióznym vyhlásením. Do roku 2040 totiž plánujú zakázať predaj automobilov so spaľovacím motorom. Neskôr sa zo solidarity pridali aj ďalšie krajiny, ako napríklad Veľká Británia, Nórsko či Holandsko.


Táto detinská súťaž však do istej miery vystrašila niektoré automobilky. Jednou z nich je aj Peugeot, ktorý má v ponuke len jediný osobný elektromobil – Peugeot iOn. Ten ale môžete používať len pri bezvetrí. Dizajnéri totiž skĺbili vzhľad nákupného vozíka a kvádra. Auto je tak nielen nesmierne ohavné, ale aj vysoké a úzke. Pridajte k tomu štandardne dodávané kolieska, ktoré pravdepodobne navrhla firma Hot Wheels a môžete si bez problémov vytvoriť približnú predstavu o tom, ako asi toto auto jazdí. Všetko by pritom bolo ospravedlniteľné, keby iOn stál pár eur. Peugeot si ale za tento výtvor s teoretickým dojazdom 150 kilometrov (v realite zhruba 90 kilometrov) pýta 29 640 €.


Auto je tým pádom takmer nepredajné a Peugeot to dobre vie. Aj preto prišiel s plánom elektrifikovať niektoré súčasné modely značky. To znie rozumne, pretože zákazník získa elektrické vozidlo s konvenčným dizajnom. Ďalšou dobrou správou je, že sa predĺži dojazd. V priebehu budúceho roka predstavia elektrický Peugeot 208 s dojazdom až 450 kilometrov, čo nie je zlé. Auto bude postavené na novej platforme e-CMP, ktorú vyvinuli v spolupráci s čínskou automobilkou Dongfeng. Tento základ by mali v budúcnosti využívať aj ďalšie 4 elektromobily.


Pre konzervatívnejších zákazníkov plánuje Peugeot do ponuky zaradiť aj plug-in hybridné verzie modelov 3008 a 5008. Rovnaký systém budú využívať aj nové modely iných značiek, ako napríklad Citroën C5 Aircross či Opel Grandland X. Cieľom koncernu PSA je elektrifikovať až 80% modelov z celkového portfólia.




Automobilový priemysel čelí najťažšej skúške od samotného vzniku. Vysporiadať sa musí nielen s novými technológiami, reguláciou či elektrickou revolúciou, ale aj s čoraz častejším prehodnocovaním významu a dôležitosti automobilov v našich životoch. Ako to celé nakoniec dopadne, zatiaľ nie je známe. Transformácia sa však ešte len začína a budem veľmi rád, keď sa na túto cestu vyberiete spolu so mnou. Držte si klobúky!





Pokračujte na ďalší príspevok »