Kde sa iní bijú o pozornosť, tam Renault prišiel s úžasnými autami (Frankfurt 2017)

Automobilka Renault možno nemá tak hlasné marketingové oddelenie ako ostatné značky, ale predstavila dva úžasné automobily, ktoré by sme nemali prehliadať.
Vydané  Text: 

Mégane R.S.

Nový Renault Mégane R.S. má 4CONTROL, nový motor, údajne výnimočnú agilitu a technológie z motoršportu. Toľko na úvod z pera marketingových pracovníkov.

Úplne nový Mégane R.S. sa okamžite po svojom včerajšom predstavení radí medzi najhorúcejšieho hot hatche sveta a dokazuje to nielen vizuálne pútavými doplnkami na karosérii. Ako vôbec prvý vo svojom segmente ponúkne pohon všetkých štyroch kolies. Jeho 1,8-litrový motor vyvinie maximálny výkon na úrovni až 280 konských síl (205 kW), čo je iba 20 menej ako Seat Leon Cupra R s automatickou prevodovkou. Avšak koncom roka 2018 automobilka uvedie aj verziu Trophy, ktorej výkon bude rovných 300 koní.



Mégane R.S. dosahuje maximálny výkon pri 6000 ot./m. a jeho krútiaci moment zatlačí do sedadiel silou až 390 Nm. Správne, až 390 Nm, a to sa bavíme o hatchbacku, nie o naftovom kombíku.

Zákazníci budú mať možnosť výberu medzi 6-stupňovou manuálnou prevodovkou a 6-stupňovou dvojspojkovou EDC s páčkami za volantom. Automobil stojí na 18-palcových diskoch kolies, k dispozícii však bude aj ich 19-palcové prevedenie.

Technologickou kuriozitou je pripojiteľná kamera, ktorá je súčasťou prípatkového balíčka Expert. Tá nahráva jazdu s tým, že vodič má potom možnosť svoj jazdný štýl analyzovať a zlepšovať tak svoje schopnosti.



Koncept SYMBIOZ, pokračovateľ Trezoru

Keď Renault minulý rok na autosalóne v Paríži predviedol koncepčný automobil Trezor, vyslúžil si tým množstvo pozitívnej kritiky. Takýto krásny automobil sme od francúzskej značky rozhodne nečakali a jeho dizajn nás priam oslnil.



Tento rok, avšak vo Frankfurte, Renault opäť predstavuje podobne krásny koncept, nazýva ho SYMBIOZ a môžeme ho považovať za pokračovateľa Trezoru, avšak nie za jeho nástupcu.



Trezor bol nápadné športové GT, Symbioz je prakticky nezaraditeľný – mohli by sme ho označiť za akési štýlové kombi (?). Je víziou dizajnérov automobilky o automobilovej doprave v roku 2030, kedy sa technológie, dizajn a ekosystém nebudú vylučovať alebo obmedzovať, ale dopĺňať. Koncept je elektrický, pripojený k internetu, autonómne jazdiaci a „plne integrovaný do ľudského ekosystému“ – nech to už znamená čokoľvek. Zrejme tým Francúzi myslia to, že si raz budú ľudia parkovať autá priamo v obývačke, ako je to vyobrazené na lifestylových fotkách ku konceptu.




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »



Vyberáme najlepšiu verziu

Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX!