Žiadne experimenty. Bratislavský Cayenne stavil na istotu, menil iba detaily.

Nové Porsche Cayenne vyzerá iba ako facelift, pritom je to úplne nové SUV.
Vydané  Text: 

Nová generácia Porsche Cayenne sa virtuálne predviedla niekoľko dní dozadu a my sa tešíme na to, ako ju prvýkrát naštartujeme a odjazdíme. Očakávame veľa aj napriek tomu, že úplne nová generácia SUV-čka vyzerá skôr ako facelift.



Skutočne nejde o facelift, ale o serióznu obmenu generácie. Cayenne redukoval hmotnosť o 65 kilogramov a vylepšoval detaily, ktoré pôsobia opäť o niečo modernejšie a sofistikovanejšie. Tento prístup nie je Porsche cudzí, veď podobne nedávno modernizoval špičkovú Panameru a v minulosti všetky ostatné modely športových vozidiel, ktorým taký Jeremy Clarkson vyčíta lenivosť v progrese dizajnu.



Porsche nechce experimentovať, veď keď tak spravilo pri uvedení prvého Cayenne, vyslúžilo si aj množstvo negatívnej kritiky. Prestavaný VW Touareg skrátka nebol športové auto ani napriek tomu, že mal na sebe nalepené logá Porsche. Netrvalo však dlho a Cayenne sa stal vôbec najpopulárnejší model od výrobcu. Celkové predaje druhej generácie dosahujú famóznych 760-tisíc kusov.

Tento Cayenne (rovnako ako predchádzajúca generácia) však už výrazne športový je a hoci sa zaraďuje medzi (na našom trhu) väčšie SUV, nechýba mu skvelá dynamika a pôžitok z jazdy.



Najpútavejšou dizajnovou inováciou sú zadné full LED svetlá, ktoré sa po vzore nedávno modernizovanej Panamery spojili v jeden pás a získali kompaktnejšie prevedenie. Čo sa týka zadných partií, tu sa Cayenne skutočne zmenil výrazne.

Vpredu je zmien minimum, SUV ostáva verné svojim predchodcom. Postavené je na koncernovej platforme MLB Evo, zdieľa techniku s dvakrát zmienenou Panamerou a bude sa ponúkať v dvoch prevedeniach: Cayenne a Cayenne S, oba s prevodovkou Tiptronic S (8 stupňov). Štandardný Cayenne ponúkne motor s parametrami 250 kW/340 koní/450 Nm, maximálku 245 km/h a zrýchlenie za 6,2 sekundy. S paketom Sport Chrono to bude ešte o 0,3 sekudy menej.



Výkonnejší Cayenne S s motorom 2.9 V6 osloví výkonom 324 kW/440 koní, krútiacim momentom 550 Nm, zrýchlením za 5,2 sekundy (resp. so Sport Chrono za 4,9 s) a maximálnou rýchlosťou 265 km/h. Časom sa v predaji objavia aj ďalšie motorické varianty nového Cayenne, vrátane plug-in hybridu.






Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »



Bezpečná a pohodlná cesta autom na dovolenku

  • Cestovanie na dovolenku autom prináša slobodu a flexibilitu. Možnosť spontánneho zastavenia sa na krásnych miestach, objavovanie menej známych lokalít a možnosť preskúmať krajinu vlastným tempom sú len niektoré z výhod tohto spôsobu cestovania.

     Avšak, aby bola cesta bezpečná a pohodlná, je dôležité venovať pozornosť aj dôkladnej príprave a plánovaniu.  Ak aj vy patríte k milovníkom cesty autom, v tomto článku sa pozrieme na dôležité aspekty prípravy na dovolenku autom a tipy, ako zvýšiť bezpečnosť na ceste.
  • Vyberáme najlepšiu verziu

    Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX!