Veľká Británia chce zakázať retardéry, dôvod vás prekvapí!

Vo Veľkej Británii plánujú novú dopravnú politiku, ktorej súčasťou bude likvidácia spomaľovacích prahov.
Vydané  Text: 
Spomaľovacie prahy vznikli kvôli vodičom, ktorí sa neriadili maximálnou povolenou rýchlosťou. Niektoré sú pritom také vysoké, že pred nimi musíme takmer zastaviť. Následný rozbeh tak vyžaduje zaradenie prvého prevodového stupňa, pri ktorom je vysoká nielen spotreba, ale aj uvoľňované emisie. Z výskumu vyplýva, že na týchto úsekoch je priemerná spotreba o zhruba 47% vyššia, než na cestách bez spomaľovacích prahov.


Okrem doktorov z pľúcneho oddelenia či majiteľov čerpacích staníc, sa tak navyše mohli tešiť aj automechanici. Spomaľovacie prahy dávajú zabrať aj tlmičom, brzdám či pneumatikám. Tie taktiež nerastú na stromoch a ich výroba vo veľkom zaťažuje životné prostredie.
Práve kvôli zbytočným emisiám a životnému prostrediu, začnú retardéry vo Veľkej Británii pomaly miznúť. Tento cieľ je zohľadnený aj v novej koncepcii dopravnej politiky, ktorá však začne platiť až v roku 2040.




Automobilový priemysel čelí najťažšej skúške od samotného vzniku. Vysporiadať sa musí nielen s novými technológiami, reguláciou či elektrickou revolúciou, ale aj s čoraz častejším prehodnocovaním významu a dôležitosti automobilov v našich životoch. Ako to celé nakoniec dopadne, zatiaľ nie je známe. Transformácia sa však ešte len začína a budem veľmi rád, keď sa na túto cestu vyberiete spolu so mnou. Držte si klobúky!





Pokračujte na ďalší príspevok »