Auto, ktoré zmenilo svet! Toyota Prius oslavuje 20 rokov.

Najpopulárnejší hybrid je na svete už 20 rokov.
Vydané  Text: 
Auto amerických hviezd oslavuje 20 rokov! V dobe vzniku išlo o revolúciu a v hybridnej disciplíne nemal konkurenciu. Jeho príbeh však začal v roku 1993, kedy sa Japonci začali zamýšľať nad budúcnosťou, a to ich viedlo k vytvoreniu projektu G21, ktorý bol nakoniec nazvaný Prius.


Pôvodným cieľom projektu bolo zvýšenie účinnosti konvenčných motorov o 1,5 krát, tento cieľ sa následne zvýšil na dvojnásobok bežnej účinnosti. V hre bolo hneď niekoľko rôznych technických riešení, ale konečná voľba nakoniec padla na hybridný pohonný systém, ktorý bol potom predstavený ako koncept v roku 1995 na autosalóne v Tokiu.


Vtedy ste pod kapotou mohli nájsť štandardný motor s objemom 1,5 litra. Ten bol spojený s prevodovkou CVT a kondenzátorom, ktorý fungoval ako zásobník výkonu. V kombinácii so systémom štart-stop, dokázali stlačiť priemernú spotrebu na 3,3 l/100 km. Ostatné automobily v rovnakej kategórii dosiahli viac ako dvojnásobné hodnoty.


Sériový produkt sa objavil až o dva roky neskôr a stal sa prvým masovo vyrábaným hybridom na svete. Vozidlo bolo aj naďalej relatívne verné predchádzajúcemu konceptu, ale jeho priemerná spotreba už bola o zhruba pol litra vyššia.




Automobilový priemysel čelí najťažšej skúške od samotného vzniku. Vysporiadať sa musí nielen s novými technológiami, reguláciou či elektrickou revolúciou, ale aj s čoraz častejším prehodnocovaním významu a dôležitosti automobilov v našich životoch. Ako to celé nakoniec dopadne, zatiaľ nie je známe. Transformácia sa však ešte len začína a budem veľmi rád, keď sa na túto cestu vyberiete spolu so mnou. Držte si klobúky!





Pokračujte na ďalší príspevok »