Potvrdené: Mazda bude vyrábať vznetové motory HCCI na benzín

Naftový motor na benzín? Výrobca týmto krokom sľubuje vyššiu efektivitu motorov a nižšie emisie.
Vydané  Text: 
Mazda vyrobí a použije benzínové vznetové motory HCCI v roku 2019, uvádza portál Motor Authority. Technológia bude súčasťou modelovej línie motorov Skyactive-X a hoci automobilka nehovorí o žiadnom modeli, do ktorého by motor nasadila, špekuluje sa o modernizovanej Mazde 3.

V praxi to znamená, že naftový motor budeme tankovať benzínom. Je to spojenie energetickej efektivity naftového motora s kultivovanosťou benzínového. Nie je pritom úplná novinka: v roku 2007 už takýto motor predstavil Mercedes pod názvom DiesOtto, rovnaký produkt skúšali v General Motors v spolupráci s Bosch a iba nedávno (2013) vývoj takéhoto motora oznámil Hyundai, potom však celý projekt označil za riskantný a pridrahý.

ILUSTRAČNÉ FOTO: Motor Skyactiv v Mazda 3 (Test Mazda 3 2.2 Skyactiv-D150)

Motor s technológiou HCCI na benzín fungovať dokáže, na zapaľovanie nepoužíva iskru, ale kompresiu (tlak), ako je tomu v naftových motoroch. Vysoká účinnosť (podľa Mazdy o 20 až 30 percent vyššia) pochádza zo spaľovania zmesi vzduchu a paliva pri nižších teplotách, čo znižuje straty spôsobené produkciou tepla. Tento proces prináša oveľa menej emisií škodlivých plynov a teda aj nižšiu spotrebu paliva samotného.

HCCI znamená Homogeneous Charge Compression Ignition, teda homogenné kompresné zapaľovanie.

Uvedenie nového motora je súčasťou stratégie Sustainable Zoom-Zoom 2030, ktorou sa Mazda zaviazala dramaticky znížiť emisie škodlivých plynov svojich automobilov. Počnúc rokom 2019 automobilka začne s predajom elektrifikovaných automobilov a elektromobilov, do roku 2030 chce znížiť emisie CO2 na polovičnú úroveň oproti roku 2010 a do roku 2050 až o 90 percent.






Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »