Ford Model TT dokázal už pred 100 rokmi voziť tonový náklad, to dnes nezvládajú ani výkonné autá

Značka Ford nenápadne pripomenula zaujímavé jubileum: je to už sto rokov, čo vyrába úžitkové vozidlá. Možno tým reaguje aj na aktuálne nadšenie z luxusných pick-upov od Mercedesu.
Vydané  Text: 
Vôbec prvým úžitkovým automobilom značky Ford bol model TT. Staval na slávnom Modeli T, ktorý je dodnes najtypickejším veteránom a palcovými titulkami sa zapísal do histórie autopriemyslu. Išlo o vôbec prvé sériovo vyrábané vozidlo na svete a Henry Ford ním odštartoval revolúciu, ktorej dôsledky si užívame dodnes vo forme dostupných automobilov a prepracovanej dopravnej infraštruktúry.

Ford Model TT je o niečo menej populárny ako jeho pôvodca Model T, v histórii však zaujíma tiež významné postavenie. Prvé úžitkové vozidlo malo nosnosť až jednej tony, čo nezvláda ani väčšina moderných áut s výkonom nad 100 konských síl. Len pre porovnanie, maximálne zaťaženie Škody Octavia 1.0 TSI je 625 kg vrátane vodiča.

Model TT umožňoval určitú mieru personalizácie na základe potrieb zákazníka, na štandardizovaný podvozok z Modelu T sa v továrni osadila karoséria aj s korbou. Nakladací priestor sa dal využívať na prevoz tovaru a tiež pohonných hmôt.



Ako uvádza Ford vo svojej tlačovej správe, Model TT bol robustnejší, poskytoval priestor pre dvoch pasažierov vrátane vodiča, motor sa štartoval s pomocou kľuky a keď si zákazník priplatil, mohol získať moderné plášte plnené vzduchom. Okrem Spojených štátov sa Model TT vyrábal aj v britskom Manchestri, odkiaľ sa rozvážal do Európy.

Všetky oficiálne fotografie vývoja úžitkových automobilov od Fordu si môžete prezrieť v galérii k článku nižšie:




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »