Ako prebieha čistenie klimatizácie?

Podobne ako každá funkčná oblasť auta, aj klimatizácia v aute potrebuje pravidelný servis. Každý motorista by mal aspoň raz ročne absolvovať čistenie klimatizácie.
Vydané  Text: 
Dnes už je klimatizácia v prípade väčšiny nových automobilov samozrejmosťou. Stará sa nielen o príjemné teploty v interiéri, ale v prípade dlhých dovolenkových ciest zvyšuje aj bezpečnosť samotnej jazdy. Štatistiky potvrdili, že dlhé kilometre so stúpajúcou teplotou v interiéri znižujú koncentráciu za volantom. Pravidelný servis je pritom časovo aj finančne nenáročná operácia.
Na čistenie interiéru používa firma Auto Elektro Novosedlík zariadenie Ozon Generator od firmy Ozon Tech.

To, čo motoristi najčastejšie zanedbávajú, je pravidelný servis klimatizácie. Spravidla sa o jej funkciu začínajú zaujímať až vtedy, keď prestane fungovať. Pritom obyčajné čistenie klimatizácie by malo nasledovať už po prvom roku jazdenia, bežnou praxou je však to, že počas „záruky“ sa o auto jeho majiteľ väčšinou nestará. Pritom by mal byť tento úkon súčasťou jarnej očisty. Po troch rokoch od kúpy je kontrola klimatizácie nevyhnutnosťou. Aj bez netesností v systéme totiž stráca klimatizácia 8 percent chladiaceho média. Pritom chladiace médium sa stará nielen o chladenie, ale vďaka pridanému oleju v médiu aj o mazanie dôležitých súčastí klimatizácie a bráni takzvanému vysychaniu média. Ak zanedbáte údržbu, môže sa vám to vypomstiť v podobe zničenia kompresora klímy.
V prípade lepšej dezinfekcie odporúčame dezinfekciu sprejom.

Základom servisu a starania sa o klimatizáciu je jej dezinfekcia. Najmä vo výparníku, kde sa kondenzuje voda, sa nachádza veľa baktérií, ktoré sa po spustení klimatizácie po dlhom státí postarajú o nepríjemný zápach. Ten po čase zmizne, no naznačuje, že sa vám vo výparníku usadili baktérie. A tie škodia napríklad očiam a dýchacím cestám. Práve preto by najmä alergici nemali zanedbávať údržbu a dezinfekciu klimatizácie.
Takto zanesený filter majú autá už po jednom roku používania.

Základom dezinfekcie je prvom rade demontáž a výmena peľového filtra, ktorý by sa mal meniť raz ročne a to bez ohľadu na to či s autom jazdíte, alebo nie. Poletujúci prach a špina sa spoľahlivo postarajú o upchatie filtra. Meniť treba aj vnútorný filter. Odporúčame filter s aktívnym uhlím, ktorý stojí približne 29 eur.

Pre maximálnu účinnosť čistenia treba vybrať aj rohože.

Hadica s ozónom je nasmerovaná na peľový filter.

Po výmene filtra sa interiér prepláchne ozónom. Pomocou zariadenia Ozon Generator od firmy Ozon TECH vháňa ozón do klimatizácie. Klimatizácia je počas tohto úkonu vypnutá, technik nastaví najnižšiu teplotu. Následne sa pustí ventilácia, zapne sa vnútorný okruh a intenzita ventilácie sa nastaví na 70 percent maximálneho výkonu. Proces trvá zhruba 45 minút, prístroj je umiestnený na streche a gumená hadica vedie dovnútra a vháňa čistiaci ozón. Pre maximálnu účinnosť treba vybrať rohože. Po ukončení čistenia sa auto vyvetrá, po nasadnutí do interiéru je cítiť ionizovaný vzduch, mnohí z nás by to označili za „nemocničný“ pach. **Nestihli ste čistenie klimatizácie na jar?** Nevadí, máte príležitosť aj teraz a my vám to odporúčame absolvovať pred dovolenkovou jazdou. Práve vtedy je klimatizácia zaťažená najviac a zároveň dýchate v interiéri auta najdlhšie. Nezabúdajte ani na to, že celý úkon stojí vskutku zanedbateľné peniaze a ide najmä o vaše zdravie. **Náklady na servis klimatizácie nie sú vysoké:** Čistenie klimatizácie ozónom 19,90 eur Čistenie klimatizácie dez. sprejom 29,90 Peľový filter s akt. uhlím do 29 eur Celkové náklady 50 – 60 eur








Pokračujte na ďalší príspevok »



Bezpečná a pohodlná cesta autom na dovolenku

  • Cestovanie na dovolenku autom prináša slobodu a flexibilitu. Možnosť spontánneho zastavenia sa na krásnych miestach, objavovanie menej známych lokalít a možnosť preskúmať krajinu vlastným tempom sú len niektoré z výhod tohto spôsobu cestovania.

     Avšak, aby bola cesta bezpečná a pohodlná, je dôležité venovať pozornosť aj dôkladnej príprave a plánovaniu.  Ak aj vy patríte k milovníkom cesty autom, v tomto článku sa pozrieme na dôležité aspekty prípravy na dovolenku autom a tipy, ako zvýšiť bezpečnosť na ceste.
  • Vyberáme najlepšiu verziu

    Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX!